hírek

Átadták az Év Szülészete 2012 díjakat

Átadták a közönségszavazással odaítélt, Év Szülészete 2012 díjakat csütörtökön Budapesten, az összesített verseny nyertese a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DE OEC) Kazincbarcikai Kórháza lett.
2012.09.06. Hírek

Száz emberből csak tizenöt segít vészhelyzet esetén

Megjelent az első magyar nyelvű, ingyenes, elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazás Baleset esetén mindössze minden hatodik ember tud vagy mer segíteni a sérülteken, a bizonytalanság pedig még nagyobb visszatartó erőt jelent, mint az elsősegélynyújtási ismeretek hiánya – derül ki egy friss kutatásból. A WEBBeteg.hu egészségportál ezért – az Országos Mentőszolgálattal együttműködve – kifejlesztette az Elsősegély – Mit kell tennem? mobilalkalmazást, amely mostantól gyakorlati tanácsokkal segíthet a mentők megérkezéséig.
2012.09.06. Hírek

Érkez(het)nek a milliárdok a büdzsébe

A hónapok előrehaladtával egyre kisebb elmaradás valószínűsíthető a költségvetés bevételi oldalához mérten amúgy aprópénznek számító népegészségügyi termékadó (neta - közismert, ám némileg félrevezető nevén a csipszadó) bevételei terén. Eddig 15 milliárd forintot vallottak be az érintett gyártók.
2012.09.06. Hírek

A tüdőrák aránya a nem-dohányzók körében nő

A francia tüdőgyógyászok nem tudják értelmezni a jelenséget: a dohányzók tüdőrák esetei csökkennek, míg a nem-dohányzók rákgyakorisága megnőtt. Míg 2000-ben 7.9 százalék volt a tüdőrákos nem-dohányzók aránya, 2010-ben 11,9 százalék lett.
2012.09.06. Hírek

Nettó 300 ezres alapfizetésért jönnének haza az orvosok

Az alacsony fizetés, a munkaterhelés és a rossz munkakörülmények, valamint a hálapénz tartja leginkább külföldön a magyar orvosokat – derül ki a Magyar Rezidens Szövetség „hangulatjelentéséből”. Ez a kutatás a korábbi széleskörű felmérésekhez képest ugyan nem reprezentatív, de így is értékes tanulságokkal szolgál, mivel a szövetség folyamatosan monitorozza a külföldön élő, de a hazai egészségügyi helyzet iránt érdeklődők véleményét.
2012.09.06. Hírek

Ismét pénzhez juthatnak a kórházak

Szinte bizonyos, hogy a kórházak az idén sem könyvelhetnek el a tavalyinál jobb pénzügyi helyzetet az év végén, ezért a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ismét kormányzati beavatkozás szükséges. Rácz Jenő azt mondta, egyelőre nem lehet pontosan meghatározni az intézmények adósságállományát, a tagkórházaktól mindenesetre bekérte az adatokat.
2012.09.06. Hírek