hírek

Nehezebben dolgozza fel a traumákat a nagyivók agya

Egérkísérletek szerint a túlzott alkoholfogyasztás úgy "huzalozza át" az agyat, hogy később az érintett nehezebben dolgoz fel traumás eseményeket, ami megmagyarázhatja a kapcsolatot az alkoholizmus és a szorongásos zavarok között - derül ki amerikai kutatók tanulmányából, melyet a Nature Neuroscience című szakfolyóiratban tettek közzé.
2012.09.05. Hírek

Gyógyszereknek ellenálló tbc terjed világszerte

Aggodalomra okot adó szintet ért el a legalább négy hatékony antibiotikumnak ellenálló tuberkulózis Afrikában, Ázsiában, Európában és Latin-Amerikában - állítja egy, a The Lancet című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány.
2012.09.05. Hírek

Ombudsman: fontos, hogy szeptembertől megfelelő intézmény foglalkozik a betegjogokkal

Szeptemberben megkezdheti működését az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK). Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa - aki évente számos betegjogi panasszal is foglalkozik - fontosnak tartja, hogy létrejön a független intézmény, amely feladatul kapta a betegjogok érvényesítését és annak kikényszerítését.
2012.09.05. Hírek

Ha nincs pénz, elsorvadhatnak a szakrendelők

Több szempontból sem lesz könnyű dolga az egészségügyi kormányzatnak az önállóan működő szakrendelők átvételével – véli a szakrendelőket és poliklinikákat képviselő Medicina 2000 elnöke. Pásztélyi Zsolt tájékoztatása szerint ezek közül körülbelül ötven számít valóban jelentősnek, „jól láthatónak”.
2012.09.05. Hírek

Az antibakteriális szappanok károsíthatják az izomfunkciókat

Az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences online számában megjelent tanulmány szerint, a szappanokban és egyéb higiéniai termékekben használt triclosan sejtszinten gátolja az izomösszehúzódás mértékét. Állatkísérletek során például, az expozíció hatására a halak lassabban úsztak és szignifikánsan csökkent a rágcsálók izomereje.
2012.09.05. Hírek

Győri főorvos állt a londoni egészségügyi stáb élén

A londoni olimpián Dr. Balogh Péter a sportegészségügyi csoport vezetőjeként képviselte hazánkat. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház baleseti sebészetének, sportberkekben is népszerű és közismert, osztályvezető főorvosa röviddel hazaérkezését követően nyilatkozott.
2012.09.04. Hírek

Az infarktusos betegek kórházi ellátása

Évente körülbelül 16 500 beteg kerül kórházba szívinfarktus miatt. A kezelésükről és a túlélési esélyeikről azonban eddig nem jelent meg átfogó hazai közlemény. Dr. Belicza Éva, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának kutatója hiánypótlónak is nevezhető vizsgálatot végzett.
2012.09.04. Hírek