hírek

Növeli a koraszülés kockázatát a többszöri abortusz

Minél több abortusza volt egy nőnek első szülése előtt, annál nagyobb nála a koraszülés valószínűsége - állapították meg több százezer nő adatainak elemzésével finn kutatók, akiknek tanulmánya a Human Reproduction című orvosi folyóiratban jelent meg.
2012.08.31. Hírek

Új halottvizsgálati és -szállítási szabályokat javasol a KIM

Pontosítaná a halottvizsgálatra vonatkozó rendelkezéseket, szigorítaná a hamvak hazavitelének szabályait és hatósági árassá tenné a halottszállítást nem természetes halál esetén a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) - az erről szóló tervezeteket a kormány.hu-n tettek közzé.
2012.08.31. Hírek

Bélrák ellen napi hat kávé

A kávéfogyasztás 15-25 százalékkal csökkentheti a bélrák kockázatát - állítja amerikai kutatók csaknem félmillió ember bevonásával készült tanulmánya. Az Egyesült Államok rockville-i Nemzeti Rákkutató Intézetének munkatársai 490 ezer ember adatait elemezték, akik egészségét egy évtizeden át követték nyomon az 1990-es évek közepétől.
2012.08.30. Hírek

A gazdasági társaságként működő kórházak is bajban vannak

Bevételeiket nem tudják jelentősen növelni, ezért a kiadásaikat lesznek kénytelenek csökkenteni túlélésük érdekében a kórházak. A racionalizálás további elbocsátásokat vetít előre, de nem a betegágyak mellett, hanem a gazdasági-műszaki területen dolgozók körében.
2012.08.30. Hírek

Döntött a kormány: 70 ezerrel több jut a háziorvosoknak

Hetven-nyolcvanezer forinttal emelkedik novembertől egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása, miután a kormány úgy döntött, hogy tizennégy százalékkal növeli az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, ami a felnőtt- és gyermek-háziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is, közölte az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.
2012.08.30. Hírek

Egy tabletta, amely megmondja, mikor kell bevenni

Ha Önnek is problémája van azzal, hogy néha elfelejti bevenni gyógyszerét, vagy éppen nem emlékszik, hogy már bevette-e, hamarosan itt a megoldás. Egy olyan gyógyszer, amely megválaszolja Önnek a kérdést - írja a Fox News.
2012.08.30. Hírek

A fiatal nők elhízása szívritmuszavarhoz vezethet

Minél kövérebb egy fiatal nő, annál nagyobb az esélye, hogy egyszerre csak össze-vissza verjen a szíve - mutatták ki dán szívgyógyászok tanulmányukban, amelyet az Európai Kardiológusok Társaságának müncheni kongresszusán ismertettek.
2012.08.30. Hírek

Nanotechnológa a hüvelygomba ellen

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Újvidéki Egyetem egyedülálló módszert talált ki a hüvelygomba kezelésére. A kellemetlen betegség kapcsán vizsgálják a genetikai tényezőket és azt, hogy gyógyítható-e nanotechnológiai segítséggel, antibiotikumok nélkül. A két intézmény egy uniós pályázattal szerzett kutatási támogatást. Genetikai okai is lehetnek
2012.08.30. Hírek