hírek

A kamaszkori füvezés tartós kárt tesz az agyban

Azok a fiatalok, akik 18 éves koruk előtt rászoknak a marihuána fogyasztására, tartós károsodást okozhatnak maguknak intelligenciájukban, memóriájukban és figyelmi képességeikben - állapították meg brit és amerikai kutatók hosszú távú tanulmányukban.
2012.08.29. Hírek

Gyakori a szívroham földrengés és szökőár után

A Japánt sújtó földrengés és cunami nemcsak annak a 15 861 embernek az életét követelte, akit a katasztrófa után holtan megtaláltak, hanem azokénak is, akik a következő hetekben szív- és érrendszeri rohamok következtében haltak meg.
2012.08.29. Hírek

A zsírleszívás során kinyert őssejtek segítségével mesterséges erek készülhetnek

A kardiovaszkuláris műtétek során számtalan esetben van szükség kis átmérőjű graftok beültetésére az elzáródott artériák elkerüléséhez. Az American Heart Assotiation ezévi tudományos ülésén elhangzott beszámoló szerint a zsírleszívással nyert őssejtekből kis átmérőjű erek tenyészthetők, melyek a kutatók reményei szerint, a jelenlegi szintetikus graftoknál előnyösebb tulajdonságokkal bírnak.
2012.08.29. Hírek

Új HIV-gyógyszert engedélyeztek

Engedélyezett az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egy új HIV elleni gyógyszert, amely négy hatóanyagot kombinál az AIDS-betegséget okozó vírus leküzdésére.
2012.08.29. Hírek

Jövőre jön a receptköteles marihuána Csehországban

Várhatóan jövő tavasztól már törvényesen is hozzáférhetővé válnak a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban. Egy adagnyi "kender" ára 1200 korona, vagyis átszámítva körülbelül 13 500 forint körül lesz - írja a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap hétfőn.
2012.08.28. Hírek

Az idősödő apa egyre több mutációt örökít

Az emberek több mint háromszor annyi új mutációt örökölnek az apjuktól, mint az anyjuktól, és a mutációk gyakorisága az apák életkorával nő, az anyáéval viszont nem - állítják amerikai kutatók az emberi mutációkkal kapcsolatos eddigi legnagyobb vizsgálat alapján.
2012.08.28. Hírek