hírek

A rokon tehet a korai szívhalálról?

Több millió dán ember három évtizeden át tartó követéses vizsgálata megerősítette, hogy ha egy közeli rokonunk 60 éves kora előtt halt meg szívbetegségben, akkor a mi korai szívhalálozási kockázatunk is jóval magasabb.
2012.08.27. Hírek

Ez történik a csecsemő agyában, ha megrázzák

Egy frontális ütközéshez hasonló hatása van az egy éven aluli gyermekre, ha valaki megrázza. A kisbaba még nem tudja megtartani a fejét, az ide-oda billeg erős gyorsulásokkal, lassulásokkal, miközben az agy csúszkál a koponyán belül.
2012.08.27. Hírek

A nemi herpesz koraszüléshez vezethet

Bár korábbi tanulmányok ellentmondásos eredményekről számoltak be, a Semmelweis Egyetem kutatóinak közreműködésével végzett vizsgálatból kiderül, hogy a terhesség harmadik trimeszterében kiújuló, diagnosztizált nemi herpesz jelentősen növeli a koraszülés kockázatát.
2012.08.27. Hírek

Döntéshozó emlékezetünk a szemmozgást szabályozó agyi központban található

Az idegrendszerrel foglalkozó tudósok szerint eleve téves az a gondolat, hogy csak a pillanatnak élünk, mert pillanatnyi döntéseink rengeteg múltbéli döntés eredményei szerint alakulnak. Amerikai kutatók megtalálták az agynak azt területét, amely múltbeli döntéseinket és azok következményeit felhasználva jövőbeni viselkedésünket vezérli.
2012.08.26. Hírek

OEP: a gyógyszerkassza egyensúlya biztosított

A gyógyszerkassza egyensúlya biztosított - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője pénteken az MTI-vel. Bidló Judit leszögezte: a céltartalék átcsoportosítása egy technikai jellegű intézkedés, amely évente több alkalommal is megtörténik, semmiféle rendkívüli intézkedésről nincs szó.
2012.08.24. Hírek

Egymástól is kapkodják az orvosokat

Az új munkatársait kereső siófoki kórház főigazgatója, Varga Ferenc szerint nem lesz ellátási gond az intézményben azok után sem, hogy több traumatológus szakorvos távozása miatt átmeneti nehézségei adódtak a kórháznak. Elmondta, az alacsony fizetések miatt kevés az orvos, az elvándorlást egyelőre a bérfejlesztés sem tudta megfékezni.
2012.08.24. Hírek

Orvostanhallgatók lelki egészsége

Joggal feltételezhetjük, hogy azok, akik orvosnak tanulnak, jobban odafigyelnek az egészségükre, és egészségesebbek is. Mivel azonban az orvosi szakma a legstresszesebb pályák közé tartozik, nem csoda, ha már a hallgatók is feszültebbek az átlagosnál, a stressz pedig köztudottan rontja a fizikai egészséget is.
2012.08.24. Hírek

A bionika adhat reményt a látássérült embereknek

Számos helyen kutatják világszerte, hogy miként állíthatnák vissza a látássérült páciensek látását a lehető legteljesebben, illetve hogyan javíthatják az érintettek életminőségét: Roska Tamás akadémikus a Magyar Bionikus Látásközpontban zajló, Németh János szemészprofesszorral közösen felügyelt, reményt keltő bionikai kutatásokról is beszélt az MTI-nek.
2012.08.24. Hírek