hírek

Fogmosással a demencia ellen

A fogaikat rendszeresen ápoló, egészséges ínnyel élő embereknél kisebb lehet életük későbbi részében a szellemi leépülés, a demencia kialakulásának kockázata - vélik a Kaliforniai Egyetem kutatói.
2012.08.22. Hírek

Nem lesz totális az e-recept

Az e-recept az első körben a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök rendelésénél vezetik be, mivel a vényt felíró orvosok, a gyógyszertárak és a gyógyászati segédeszközt forgalmazó boltok rendelkeznek a szükséges informatikai háttérrel.
2012.08.22. Hírek

Szívinfarktust gyógyító nanotechnológia

A nanotechnológia - állatkísérletek alapján - segíthet a koszorúér-elzáródás következtében károsodott szívizomzat gyógyításában. Tajvani kutatóik eredményeit a Science Translational Medicine szakfolyóirat közölte.
2012.08.22. Hírek

Patikus-klientúrát építget a kormány

Óriási felháborodást váltott ki szakmai körökben a kormányzat terve, amely szerint 2014-ig minden magyarországi patikában többségi tulajdonosokká válnának az ott dolgozó gyógyszerészek.
2012.08.21. Hírek

Szeretethormont vetnének be párterápiában

A szülésben, a szoptatásban, illetve az anya-gyerek és párkapcsolati kötődésben betöltött szerepére már régen fény derült, ám úgy tűnik, az oxitocin hormonnak egyéb érdekes tulajdonságai is vannak: megkönnyíti például mások érzelmeinek felismerését.
2012.08.21. Hírek

Egy marék dió kell naponta a férfiaknak

A rendszeres diófogyasztás pozitívan hat a fiatal férfiak termékenységére: javítja a hímivarsejtek minőségét és életképességét, sőt a sejtek mozgékonyságát is növeli.
2012.08.21. Hírek

Az is baj, ha előre tudjuk egy gyógyszer mellékhatásait

Közismert a placebo szerek pozitív hatása, lehetséges mellékhatásukat azonban eddig csak elvétve kutatták. Pedig ha a beteget előre felkészítik az esetleges kellemetlen tünetekre, azok a placebók alkalmazásakor éppúgy jelentkezhetnek, mint a hatóanyagot tartalmazó szerek esetében.
2012.08.21. Hírek

Húsz kórházat ellenőriznek szeptemberben

A számvevők elkezdték az adatbekéréssel a kórházi ellátás működtetésére fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzését. A húsz kijelölt kórház helyszíni ellenőrzése szeptemberben kezdődik.
2012.08.21. Hírek

A titokzatos MG mellékhatásai

A Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói azonosítottak egy vegyületet, amely gyakori a modern ételekben, és valószínűleg a hasi elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2. típusú cukorbetegség okozója.
2012.08.21. Hírek