hírek

Vadonatúj szerek agyi kórképekre

Egyaránt gyógyíthatják az Alzheimer- és Parkinson-kórt, a szklerózis multiplexet és egyes agysérüléseket azok az új szerek, amelyek az agyban zajló gyulladásos folyamatok megfékezésére hatnak - állítják amerikai tudósok.
2012.08.14. Hírek

Folytatódik az orvoselvándorlás – valódi vészhelyzet jön

Az egészségügyi bérrendezés sem állította meg az orvoselvándorlást, sőt, az igazán nagy roham őszre várható. Főleg a fiatal orvosok mennek, mennének külföldre, és a legtöbben épp a hiányszakmákból távoznak. Az elmúlt öt évben megháromszorozódott a távozók száma, míg a nálunk praktizáló, külföldi orvosok száma a felére csökkent.
2012.08.14. Hírek

Érzelmi és gondolkodási zavar keletkezik a krónikus stressz, depresszió hatására

A Yale University kutatócsoportja felfedezte, hogy egyetlen genetikai kapcsoló, egyetlen génkifejeződés képes drámai módon megszakítani a kapcsolatokat agysejtek között, érzelmi és kognitív romlást okozva. A kutatók feltételezik, hogy ez lehet a magyarázat arra, miért veszítenek agyuk tömegéből a krónikus stresszben, depresszióban szenvedő emberek.
2012.08.13. Hírek

Alvás helyett ne szedjünk tablettát

A modafinilt francia kutatók fedezték fel három évtizeddel ezelőtt és hamar kiderült, hogy rendkívül alkalmas az éberségi állapot fenntartására, ezért olyan betegek kezelésére kezdték alkalmazni, akik túlzott, szinte állandó álmosságban szenvednek, egész nap alszanak. Az igen népszerűvé vált szer mind több veszélyes mellékhatásra is fény derült - figyelmeztet az amerikai gyógyszerügyi hatóság közleménye.
2012.08.13. Hírek

Veszélyes az egyik trippergyógyszer

Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC szakemberei arra figyelmeztetik az orvosokat, hogy hagyjanak fel egy bizonyos antibiotikum alkalmazásával a gonorrhoeás - tripper, kankó - páciensek kezelésénél, mert egyre több jele van a baktérium növekvő rezisztenciájának.
2012.08.13. Hírek

A nagykereskedők felmondják a patikáknak nyújtott kedvezményeket

Augusztus elsejével csökkent a gyógyszer-nagykereskedők és emelkedett a patikák árrése. A nagykereskedők egymás után mondják fel a gyógyszertáraknak nyújtott különféle kedvezményeket. A patikusok úgy vélik, nem sok marad meg az átcsoportosított árrésből származó előnyeikből - olvasható a Népszavában.
2012.08.13. Hírek

A természetes szülés pozitív hatással van az agy fejlődésére

A természetes szüléssel egy olyan fehérje kifejeződésére kerül sor az újszülött agyában, amely segíti az agy fejlődését és felnőttkori működését - a Yale Orvosegyetem kutatóinak felfedezése szerint. Ennek a fehérjének - az UCP2-nek - az expressziója (kifejeződése) csökkent hatású a császármetszéssel világra jött újszülöttben.
2012.08.13. Hírek