hírek

Magyar agykutatók tanulmánya a Science-ben

Magyar kutatóknak állatkísérletekben sikerült koponyán kívül elvégzett elektromos ingerléssel megállítani az epilepsziás rohamok egy bizonyos típusát, eredményüket az egyik legrangosabb tudományos folyóirat, az amerikai Science magazin augusztus 10-i számában ismertették.
2012.08.10. Hírek

Még nem sikerült spórolni a kórházak átszervezésével

Egyelőre nem hozott megtakarítást az egészségügyi ellátórendszer átalakítása, ezért – véli Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke – az eddigi lépések ellenére ismét komolyabb összegű kórházi adósságállomány keletkezhet az esztendő végére. Rácz Jenő a napokban egyeztetést kért az egészségügyi államtitkárságtól az intézmények aktuális gazdasági helyzetéről, hiszen a kérdés jelenleg is égető. Az elnök emlékeztetett, az intézmények már rendszeres időközönként kötelesek adatokat szolgáltatni, így a kép a korábbinál megbízhatóbb.
2012.08.09. Hírek

Több mint negyvenmilliárd forintos túlköltés a gyógyszerkasszában

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) első féléves költségvetési adatai szerint több mint 43 milliárd forintos a túlköltés a gyógyszerkasszában; a gyógyító-megelőző ellátásokra viszont majdnem 35 milliárddal, a szakellátásra 33,6 milliárddal kevesebbet költöttek a tervezetnél; a baleseti adóból a tervezettnél több bevételt könyveltek el, a népegészségügyi termékadóból az egész éves 20 milliárd forintos előirányzatból fél év alatt több mint 9 milliárd forint folyt be.
2012.08.09. Hírek

Lenyelhető, porszemnyi mérőműszert engedélyezett az FDA

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság engedélyezte annak a lenyelhető, apró műszernek a forgalomba hozatalát, amely jelzi a gyógyszer bevételének idejét, vagy a szívműködés szaporaságát a bőrön keresztül. Az új eszköz alapvetően megváltoztathatja a diagnosztikát és a gyógyszeres kezelést egyaránt.
2012.08.09. Hírek

Hatalmas változások várhatóak az egészségügyben

A nyugat-európai törekvésekkel összhangban van a kormány által indított Semmelweis-terv, amely a betegségek megelőzését helyezte középpontba – minderről a Méltányosság Politikaelemző Központ legfrissebb tanulmányában olvashatunk. Az elemzés szerint egyelőre nem várható egységes uniós egészségügyi rendszer kialakítása.
2012.08.09. Hírek

A szürkehályog-operáció megóvhat a csípőműtéttől

Az idős emberek gyakran azért esnek el és szenvednek súlyos csonttörést, mert a lassan, de visszafordíthatatlanul kifejlődő szürkehályog miatt rosszul látnak. Amerikai kutatók vizsgálata egyértelműen bizonyította, hogy a szemészeti beavatkozás megelőzheti a súlyos, több órás csontműtétet.
2012.08.09. Hírek

A kóros gyűjtögetők agya az átlagostól eltérően működik

A kóros gyűjtögetők, akik nem képesek megválni semmitől, sajnálják eldobni a másnak teljesen haszontalan dolgokat is, sokszor nem látják be, hogy problémájuk van. Amerikai kutatók agyi szkenneléssel most megmutatták, hogy ezeknek az embereknek valóban eltér az agyműködésük a szokásostól.
2012.08.08. Hírek