hírek

Szalmonella: "aggodalomra nincs ok" az ÁNTSZ szerint

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) több országot - köztük Magyarországot is - érintő szalmonella okozta megbetegedésekről adott tájékoztatást honlapján, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs ok aggodalomra.
2012.08.03. Hírek

Az igazság a sportitalokról

Egy brit egészségügyi magazin két cikke is azt állítja, hogy az atléták számára a dehidrációhoz képest a hyperhidráció nagyobb egészségügyi kockázattal jár. Az edzések és sportversenyek alatt az atléták esetében a hőség következtében fellépő dehidráció ritkán vezet kollapszushoz. Leggyakrabban a poszturális hypotonia felelős az ájulásért. Ilyen esetekben pedig elsődleges kezelésként nem folyadékpótlásra, hanem felemelt lábbal való fektetésre van szükség. - állítja Dr. Tim Noakes, a University of Cape Town kutatója a BMJ egyik online cikkében.
2012.08.03. Hírek

A mogyoró és a hüvelyesek közötti keresztreakció súlyos allergiás reakciókat okozhat

A nyugati világban az ételallergiák komoly és egyre elterjedtebb problémát jelentenek. Sok étel válthat ki allergiás reakciót és a helyzetet csak bonyolultabbá teszik az úgynevezett keresztreakciók, melyek során egy étellel szembeni szenzibilizáció miatt allergiás reakciót válthat ki más étel is. Nincsen még oki kezelés az ételallergiákra vonatkozólag, de kísérleti egerekkel már dolgoznak megfelelő vakcinák kifejlesztésén.
2012.08.03. Hírek

Miért nincs még gyógyszer szélütésre?

Az EU-ban több mint 1 millió szélütés, azaz stroke fordul elő évente. A gyógyszergyárak több mint ezer szert fejlesztettek ki a kezelésére, a gyakorlatban azonban szinte egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
2012.08.02. Hírek

Folytatódik a vezetőkeringő - Újabb kórházak igazgatói posztját pályáztatják meg

Évtizedek óta nem cseréltek le egyszerre ennyi kórházigazgatót a magyar egészségügyben, mint most. Késő őszig csaknem száz egészségügyi intézmény menedzsmentjét cseréli le vagy erősíti meg az egészségügyért felelős államtitkárság. A Magyar Kórházszövetség kockázatosnak tartja az egészségügyi átalakítás közepette a teljes körű vezetőcserét, álláspontjuk szerint ugyanis több hátránya, mint előnye lehet a folyamatnak.
2012.08.02. Hírek

Olcsóbb lett 25 gyógyszer

Augusztus elsejével 25 gyógyszer lett olcsóbb - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdán az MTI megkeresésére.
2012.08.02. Hírek

Még nőtt is az orvosok elvándorlási kedve

A tavasszal bejelentett béremelés ellenére nem csökkent, sőt jelentősen nőtt is az országot elhagyó, külföldi munkát vállaló egészségügyi dolgozók száma. Közel ezer orvos és ápoló kért a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt. A megemelt bért először augusztusban kapja meg a 90 ezer érintett egészségügy dolgozó.
2012.08.02. Hírek

Sok mutatóját javította a Richter

Az év első felében teljes árbevételét, üzemi eredményét és adózott eredményét is növelte a Richter, mutatóinak jót tett a forint gyengébb árfolyama is. Magyarországi értékesítése viszont elmaradt az előző év azonos időszakáétól.
2012.08.02. Hírek

Szóvivők egyetemi szinten

Sikeresen államvizsgáztak az első hazai egyetemi szintű szóvivőképzésben részt vett hallgatók. Elsőként az egészségügy területén szereztek diplomát a Nyugat- magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán végzett szakemberek, akiknek tudására, munkájára nagy szükség lesz az ágazatban.
2012.08.02. Hírek

A bőrön élő baktériumok együttműködnek az immunsejtekkel

Mint az emberi test legnagyobb szerve, a bőr fontos helye a baktériumokkal való együttműködésnek. Azt tudtuk, hogy a bőrben levő immunsejtek védenek a káros organizmusok ellen, azt azonban eddig nem tudtuk, hogy a bőrön természetesen együtt élő baktériumok, amit együttesen a bőr mikrobiótájának nevezünk, hasonló hasznos szerepet töltenek be.
2012.08.01. Hírek