hírek

Speciális agy kell az élet összes pillanatának megőrzéséhez

Meglepő különbségeket tártak fel amerikai kutatók az átlagoshoz képest az emberek egy különleges csoportjának, a kiváló életrajzi memóriával rendelkezőknek az agyában és mentális folyamataiban. Az ilyen emlékezettel rendelkező emberek azok, akik gond nélkül fel tudják idézni életük minden egyes pillanatát körülbelül 10 éves korukig visszamenően.
2012.08.01. Hírek

Sikeres volt a rákellenes vakcina tesztje

A Tübingen Egyetem biotechnológiával foglalkozó csoportja a Nature Medicine folyóiratban publikálta a veserák elleni vakcinával kapcsolatos kutatás eredményét. Az IMA901 nevű vakcina tíz szintetikus tumorasszociált peptidet (TUMAP) tartalmaz, amelyek aktiválják a szervezetben a tumort elpusztítani képes T-sejteket.
2012.08.01. Hírek

Változás a gyógyszerek támogatáspolitikájában

Több változás lép életbe szerdán a gyógyszerek támogatáspolitikájában: a generikus, vagyis helyettesíthető készítményeket érintően a jövőben bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető gyógyszerek köre, míg több gyógyszergyártó számára plusz fizetési kötelezettséget ró az úgynevezett spanyol modell bevezetése.
2012.08.01. Hírek

Életmentő milliárdok a patikáknak

Akár beszerzési szövetségeik kiterjesztésével és megerősítésével is ellensúlyozhatják a gyógyszertárak a beszállítók erőfölényét. A patikák működőképessége kulcskérdés a lakossági gyógyszerellátásban.
2012.08.01. Hírek

A HIV-2 gátolja a HIV-1 progresszióját

A New England Journal of Medicine júliusi kiadásában megjelent svéd tanulmány szerint, minden jel arra utal, hogy a HIV-2 társfertőzés lassítja a HIV-1 progresszióját különösen azon betegeknél, akik elsőként HIV-2 vírussal fertőződnek meg.
2012.08.01. Hírek

Felnőttkorban is folytatódik a petesejt-termelés

Felnőtt nők petefészkében is termelődnek petesejtek - erősítették meg a legújabb genetikai vizsgálatok a korábbi feltételezést. A közelmúltig az volt az elterjedt nézet, hogy a petesejtek száma a születés után már nem gyarapodik.
2012.07.31. Hírek

Szemmozgással irányítható számítógép

Emberek milliói szenvednek sclerosis multiplex, Parkinson-kór, izomsorvadás, gerincvelő sérülés vagy amputációk okozta mozgásképtelenség miatt, ám mindennapjaikat jelentősen megkönnyítheti egy új, elérhető áron kínált eszköz, melynek segítségével csupán a szemeik mozgatásával képesek lehetnek irányítani a számítógépet.
2012.07.31. Hírek

"Űrszív" alakul ki súlytalanságban

Ultrahanggal végzett vizsgálat bizonyította, hogy súlytalanság állapotában az emberi szív gömbölyűvé válik és ellustul, hiszen nem kell a nehézségi erővel szemben dolgoznia. Az ilyen körülmények között végzett első tanulmány eredményeit az American Society of Echocardiography júliusi kongresszusán ismertették.
2012.07.31. Hírek