hírek

Ismét átalakítanák az egészségügyet - megmutatjuk hogyan!

Újabb salátarendelet-tervezettel állt elő az egészségügyi államtitkárság, a kormány honlapjára pénteken felkerült, s augusztus 2-ig véleményezhető jogszabályhalmaz több helyen módosít, többek között enyhít a már próbaidejét töltő egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimum feltételeken, viszont ismételten deklarálja, hogy lényegében nincs onkológiai ellátás az egyes szintű járó és fekvőbeteg-ellátásban.
2012.07.30. Hírek

A visegrádi országokban közös az orvosok gondja

A Cseh Orvosi Kamara (CLK) elnöke, Milan Kubek úgy látja, hogy a magasabb bérek követelése mellett a négy visegrádi ország orvosi szakszervezeteit az is összeköti, hogy egyaránt elutasítják a kormányok által tervezett reformokat, amelyek szerintük korlátozni fogják az egészségügyi szolgáltatásokat. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák orvosi szakszervezetek várhatóan novemberre közös tiltakozó akciót szerveznek.
2012.07.30. Hírek

Tapsoljunk genetikailag módosított sportolóknak?

Egérkísérletek is azt mutatják, hogy a genetikai dopping már nem sci-fi. A WADA már 2003 óra tiltja a teljesítményfokozó genetikai manipulációt, a londoni olimpia mégis új sportetikai kérdéseket vethet fel. A genetikai kutatásokban Magyarország is élen jár, mégsem zajlik róluk megfelelő társadalmi párbeszéd.
2012.07.30. Hírek

A törékeny öregeknek jobb a magasabb vérnyomás

A törékeny, idős emberek jobban bírják, ha az általános ajánlásnál - 140/90 Hgmm - kissé magasabb a vérnyomásuk. Michelle Odden amerikai kutató és orvoscsoportja több ezer 65 évesnél idősebb ember vizsgálata alapján jutott erre a következtetésre.
2012.07.30. Hírek

Tüdőfertőzést fedeztek fel az inka múmiánál

Bakteriális tüdőfertőzésben szenvedett az az inka lány, akit ötszáz évvel ezelőtt a hegy istenének áldoztak fel az Andokban - tették közzé a New York-i Egyetem kutatói eredményeiket a PLoS ONE című szaklapban.
2012.07.29. Hírek