hírek

Analitikai megoldásokkal a hatékonyabb és takarékosabb egészségügyért

Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyre növekvő kiadások finanszírozása valamint ellenőrzése nem csak hazánknak jelent komoly feladatot, a világ legtöbb országát kihívások elé állítja. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az OECD tagországok közül GDP arányosan, illetve egy főre vetítve is a legmagasabb az egészségügyi kiadás mértéke, kiemelten kezelik a félig állami félig magánfinanszírozású rendszer hatékonyságának növelését.
2012.07.25. Hírek

A Candida albicans gomba megérzi, ha lemerült az immunrendszer

A Candida albicans észrevétlenül él a szervezetünkben mindaddig, amíg meg nem érzi, hogy legyengültünk. Akkor gyorsan vált, és támadásba megy át. Időről időre halálos fertőzést is okoz, legyengült immunrendszerű, túl fiatal (csecsemő) vagy túl idős embernél.
2012.07.25. Hírek

Problémás a Honvéd Kórház finanszírozása

Fél éve van annak a miniszteri biztosnak, akit Hende Csaba nevezett ki, hogy feltárja a még rendelkezésre álló takarékossági lehetőségeket Honvéd Kórházban. A honvédelmi miniszter szerint az intézmény egyesítése az akkor megszűnő Szabolcs utcai kórházzal anélkül történt meg, hogy az így létrejövő konglomerátum finanszírozásáról gondoskodtak volna.
2012.07.25. Hírek

A spanyol kormány radikálisan szigorítaná a terhességmegszakítást

Nem jár-e védelem a leginkább kiszolgáltatottaknak, a még meg sem született, de máris fogyatékos magzatoknak? – vetette fel Alberto Ruiz-Gallardón, a spanyol konzervatív kormány igazságügy-minisztere. A La Razón című konzervatív lapnak adott interjúja villámgyors karriert futott be a spanyol sajtóban és a közösségi médiában: az abortusztörvény szigorításával még a gazdasági válság miatt egyre apatikusabbá váló spanyol társadalmat is sikerült felforgatnia.
2012.07.25. Hírek

Több száz patika válthat

Szép gesztus, de a gyógyszertárak jövedelmezőségét nem javítja, ha az állam támogatott hitelt ad a gyógyszerészeknek ahhoz, hogy növeljék tulajdonrészüket a patikákban – véli a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke. Korodi Karolina erről annak kapcsán beszélt a Világgazdaságnak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénzügyi segítséget ígért a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott konzultációján.
2012.07.25. Hírek

Angol orvosi nyelv

Az egyre jobban szakosodó tudományágak, így az orvostudomány is speciális szaknyelvet alakított ki, amely problémát jelenthet olyankor, ha valaki idegen nyelvű szövegeket próbál egyszerű, hétköznapi szótárak használatával értelmezni.
2012.07.25. Hírek

Növekvő számú terápiarezisztens tuberculosis Kínában

Kínának súlyos terápiarezisztens tuberkulózis járvánnyal kell szembenéznie a betegségről végzett első nemzeti kutatás szerint, amit a Kínai Járványügyi Központ (Chinese Center for Disease Control) végzett és eredményeiket a The New England Journal of Medicine-ben publikálták.
2012.07.24. Hírek

Robot vezérelte agyműtétet hajtottak végre egy német kórházban

A németországi wiesbadeni HSK kórházban alkalmazták először a Mazor Robotics' Renaissance nevű gerincműtéti készüléket. A HSK a világ első gyógyászati központjainak egyike, amely robottechnológiát használ gerincműtétekhez. A Mazor eddig még nem tett közzé részleteket az agyműtéti eljárásáról, vagy, hogy milyen agyműtéteket végeztek az új módszerrel a kórházban.
2012.07.24. Hírek

Új gyógyszer a nyugtalanláb-tünetcsoport kezelésére

A nyugtalanláb-tünetcsoport egyáltalán nem ritka kellemetlenség: átlag minden tizedik felnőtt tapasztalja, hogy főleg lefekvés után alsó végtagja időnként elzsibbad és mozgatni kell, hogy a panasz megszűnjön. Japánban most forgalomba került egy készítmény, amely két helyi gyógyszergyár szerint megszüntetheti ezt a kínos szindrómát.
2012.07.24. Hírek