hírek

Virágzás előtt a parlagfű - Indul a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer

Idén a parlagfű pollenszemeit július első felében még mindig csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelték az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Hálózatának adatai alapján. Az esőzések elmúltával és a hőmérséklet tartós emelkedésével augusztus elejére várható, hogy országszerte megjelenik a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap közepén pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.
2012.07.19. Hírek

Nem 11, hanem 12 kórházigazgatói posztot kell újra meghirdetni

Kiderült, hogy a törökbálinti Tüdőgyógyintézet főigazgatói posztját elnyert Mark Alexander Feder külföldi diplomája nem felel meg a pályázati kiírásnak, így a 35 meghirdetett kórházigazgatói posztból nem 11, hanem 12 helyen lesz szükség az eljárás megismétlésére.
2012.07.19. Hírek

A bőrünkre megy: öt éve faragják a magyar egészségügyet

Az évtized elejét még az egészségügyi kiadások reálértékben is gyors ütemű, évente közel 5 százalékos reálérték-növekedése jellemezte az OECD-országokban, 2010-re viszont lelassult ez a folyamat, sőt, van, ahol már csökkenés tapasztalható – derül ki a Health Data 2012 című tanulmányból.
2012.07.19. Hírek

Két vitamin újabb jótékony hatására derült fény

Akár speciális étrenddel, akár táplálék-kiegészítő vitaminkészítmény formájában jut a szervezetbe, az E-vitamin nagy mennyiségű fogyasztásával csökkenthető a májdaganat kialakulásának kockázata, a B12-vitamin pedig hasznos lehet a hepatitisz C kezelésében.
2012.07.19. Hírek

Az anyaméhben is kialakulhat szerzett szívbetegség

Egy amerikai kutatócsoport az Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban arról számolt be, hogy a szerves oldószerekkel dolgozó nőknél magasabb a szívbeteg utód születésének kockázata. A lapban egy másik tanulmány is megjelent, amelynek eredménye arra utal, hogy az apa foglalkozásának is hatása van az újszülött egészségére. A nőknél azoknak a szerves oldószereknek a hatását vizsgálták, amelyeket a fodrászok, manikűrösök és e szerek gyártói használnak.
2012.07.19. Hírek

Visszadja a látást a lézeres szem

Európában többéves tesztelés után éppen kereskedelmi forgalomba került az Argus II bionikus szem, ami 60 képpontban adja vissza a látást az időskori vakságban szenvedőknek, amikor bejelentették a következő generáció érkezését.
2012.07.19. Hírek

Védőoltással az elhízás ellen

A súlytöbblettel bajlódó emberek koplalókúrák, diéták és gyógyszerek segítségével igyekeznek megszabadulni a túlsúlytól, de ezek hatékonysága világszerte megkérdőjelezhető. Épp ezért keltettek feltűnést egy tudományos vizsgálat adatai, amely szerint a túltápláltsággal előidézett kövérséget védőoltással eredményesen lehet kezelni.
2012.07.19. Hírek