hírek

Újabb könnyítés az Ukrajnából érkező menekültek számára

A háborús veszélyhelyzet hatályvesztéséig az ukrajnai menekülteknek az érkezése utáni tartózkodási helyét kell lakóhelyének tekinteni, akik így hozzáférhetnek a különböző társadalombiztosításokhoz. Az erről szóló rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök már alá is írta, ami a Magyar Közlöny szerint szombaton életbe is lépett.
2022.07.11. Hírek

Elindult az Egészségpart balatoni szűrőprogramsorozat

Elindult az Egészégpart elnevezésű balatoni egészségügyi szűrő-, és felvilágosító programsorozat szombaton Balatonbogláron, amelynek során augusztus közepéig további 14 állomáson adnak életmódtanácsokat és végeznek ingyenes egészségügyi szűréseket a helyi lakosoknak, valamint a Balaton mellett nyaralóknak - hangzott el a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) közös nyitórendezvényén.
2022.07.11. Hírek

Megfelelő mozgással már gyermekkorban megelőzhető a lúdtalp (VIDEÓ)

A mozgásszegény életmód miatt az ortopédiai problémák egy része már gyermekkorban kialakulhat, azonban a lúdtalp vagy a bedőlő boka tünetei kisgyermekkorban nem jelentenek kóros állapotot. Az egyenetlen talajon, kavicson, füvön, homokon való mezítláb járás segíti a lábizmok erősödését, ilyenkor a talp sokféle ingert kap, így az izmok jobban dolgoznak.
2022.07.11. Hírek

A gyógyszerek kölcsönhatását vizsgálják

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb jelentőséget kapott a polifarmácia, a fejlettebb országok idősödő társadalmában ugyanis egyre több az olyan krónikus beteg, akiknél egynél több gyógyszer szedése szükséges. Ez jelentősen megnöveli a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások előfordulásának kockázatát. Amikor a beteg egyidejűleg több gyógyszert szed, akkor azok hatással vannak egymás mechanizmusára, indukálni vagy gátolni tudják egymást – mondta el szerdán Szegeden Kis Emese, a Solvo Biotechnológiai Zrt. tudományos igazgatója.
2022.07.08. Hírek

Az EP az EU alapjogi chartájába foglalná az abortuszhoz való jogot

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Unió alapjogokat rögzítő chartájába kell foglalni az abortuszhoz való jogot, az uniós tagországoknak pedig biztosítaniuk kell a biztonságos, jogszerű és ingyenes hozzáférést a művi terhességmegszakításhoz - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.
2022.07.08. Hírek

Új életminőséget eredményeznek az SMA-terápiák

A Bethesda Gyermekkórházban immár huszonhárom SMA-beteg gyermek részesült génpótló kezelésben – tájékoztatta lapunkat Mikos Borbála, kiemelve: közülük már többen képesek felállni, sőt az egyik kisfiú húsz lépést tesz meg önállóan.
2022.07.05. Hírek