hírek

Sanofi: a leépítések a magyar leányt nem érintik

A Le Figaro című napilap forrásai szerint a francia Sanofi gyógyszergyár csütörtökön ezer - kétezer alkalmazottja elbocsátását jelenti be. A cég magyar leányvállalatát, a Chinoint nem érinti a leépítés. A társaság az utóbbi években már 4 ezer munkavállalójától vált meg.
2012.07.06. Hírek

Késve kezd működni a Betegdokumentációs Központ

Az InfoRádió úgy tudja: a korábbi ígéretekkel ellentétben nem kezdte meg a munkát az Országos Betegdokumentációs Központ. Az intézmény létesítésével a kormány célja az volt, hogy hatékonyabbá tegye az orvosok és a betegek közötti kommunikációt, csökkentse a műhibaperek költségét, és hatékonyabban dolgozza fel a kórházi kórlapokat.
2012.07.06. Hírek

EEG vizsgálattal felismerhető az autizmus

Egy egyszerű agyi vizsgálattal már két éves korban diagnosztizálható az autizmus - állítják a tudósok. Az EEG vizsgálat ugyanis elektródákkal feltérképezi az agyi tevékenységeket, s ez diagnosztikai tesztet adhat ennek a bonyolult állapotnak a felderítésére - számol be a BBC.
2012.07.05. Hírek

Biztonságos az embriók genetikai szűrése

Teljesen biztonságos a lombikbébi eljárások (IVF) egy részénél alkalmazott embrionális genetikai szűrés, amikor a nyolc sejtből álló embrióból egy sejtet eltávolítanak genetikai teszt céljából, majd megfelelő eredmény esetén a visszamaradt sejtcsomót beültetik az anya méhébe - közölték kutatók az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban megrendezett konferenciáján.
2012.07.05. Hírek

UV-B sugárzás: bőrrák és helyszínelés

Az ibolyántúli sugárzás veszélyeit legtöbben ismerik, de azt már kevesebben tudják, hogy a naptejek minél magasabb faktorszáma egyáltalán nem jelent teljes védelmet. Az UV-sugarak a mindennapi életben is velünk vannak, a pénzek biztonsági ellenőrzésétől kezdve a drogok azonosításáig.
2012.07.05. Hírek

Annál is értékesebb a magzatvíz, mint eddig hitték

A magzatvízből nyert őssejteket át lehet alakítani az embrionális őssejtekhez hasonlóan sokoldalú sejtekké, így ezek a sejtek jó alternatívát kínálnak az orvosilag igen értékes, ám etikailag vitatott embrionális őssejtekkel szemben. Brit kutatók bejelentése szerint kívülről bejuttatott gének nélkül, sikeresen programoztak át magzatvízből származó őssejteket.
2012.07.05. Hírek

A mozgás csökkenti a menopauzás nők hőhullámait

Egy új tanulmány azon nők segítségére, akik menopauza okozta hőhullámokkal küzdenek. A kutatás ugyanis azt mutatja, hogy a legtöbb nő, aki valamilyen formában mozog, a rákövetkező 24 órában kevesebb hőhulláma van - írja a HealthDay.
2012.07.05. Hírek