hírek

Az alváshiány gyengíti az immunrendszert

Egy éjszakányi kimaradt alvásnak ugyanolyan hatása van az ember immunrendszerére, mint a fizikai igénybevételnek – állapították meg holland kutatók a Sleep című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.
2012.07.03. Hírek

Memóriánkat is javítja a rapamicin

Amerikai kutatók egérkísérleteikben igazolták, hogy egy Húsvét-szigeteken talált szer javítja a kisemlősök kognitív képességeit, csökkenti szorongásukat és depresszióra való hajlamukat.
2012.07.03. Hírek

Növeli az öngyilkosság kockázatát a közismert parazita

A legújabb kutatások kapcsolatot találtak a terhes nők "mumusaként" ismert toxoplazma-fertőzés és a megnövekedett öngyilkossági hajlam között. A parazita viselkedésmódosító hatására már korábban fény derült, de az öngyilkossággal csak mostanában kezdik összefüggésbe hozni.
2012.07.03. Hírek

Mit jelez a terhesség alatti erős viszketés?

A viszketés gyakori velejárója a terhességnek, a bőr fokozott vérellátásának köszönhetően, de okozhatja a has bőrének nyúlása, feszülése is. Az enyhe viszketés miatt általában egyáltalán nem kell aggódni, ám ha egyre erősebbé válik és zavaró mértéket ölt, az egy májműködési zavar, a terhességi epepangás (cholestasis) tünete lehet. Ez a betegség a terhes nők közel 1 százalékát érinti, és mivel a magzatra komoly veszélyt jelenthet, orvosi felügyeletet tesz szükségessé.
2012.07.03. Hírek

Költséghatékonyabb és betegbarát az otthonkórház-rendszer

Az egészségügy legdrágább része a kórházi ápolás, ezért amerikai szakértők olyan rendszert dolgoztak ki, mely a beteg számára otthonában nyújt kórházi ellátást. A betegek többsége jobban érezte magát otthoni környezetében és gyorsabban gyógyult, mint a gyógyintézetben.
2012.07.03. Hírek

Kórházi vezetőváltások: Szócskáék cáfolták, hogy megvan a névsor

Megszületett a döntés az első körben államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pályázatairól – írta egy hírportál. A híroldal információi szerint vidéken szinte minden korábbi vezető a helyén marad, a fővárosban viszont meglehetősen sok helyen lesz váltás. Az egészségügyi államtitkárság szerint viszont még nem született döntés a kórházvezetői posztokra kiírt pályázatok ügyében.
2012.07.03. Hírek

Kolera fertőz Kubában

Külföldi sajtóértesülések szerint legalább két ember halt meg kolerában, több mint száz pedig kórházba került Kubában, a keleti Granma tartományban. A kubai kormány teljes hírzárlatot tart fenn.
2012.07.02. Hírek