hírek

Energiaital lehetne a vörösbor?

A vörösbor egyik hatóanyaga, a rezveratrol fokozza a fizikai teljesítményt, ezért kanadai kutatók azt remélik, hogy erőnlétet növelő tabletta formájában is szedhető lesz. Az új tudományos fölismerés értékét csökkenti, hogy ezt egyelőre csak patkányok izomkészítményén észlelték.
2012.07.02. Hírek

Napi tipp: 7800 lépés naponta, és elkerüli a cukorbetegség

Amerikai kutatók követéses vizsgálatukban számszerűsítették, hogy hány lépést kellene megtenniük az egyébként kevés testmozgást végző embereknek ahhoz, hogy érdemben csökkentsék a cukorbetegség kialakulásának kockázatát: kiderült, hogy aki naponta 7800 lépésnél többet tesz meg, annál a legkisebb a kockázat.
2012.07.02. Hírek

Janus-arcú trombociták?

A trombociták, ezek az apró, vérlemezkéknek nevezett, alakos elemek a vérben keringenek, és a véralvadásban játszanak fontos szerepet. Ennél azonban sokkal többet tudnak – nyilatkozta nemrég a New Scientist című lapban Eric Boilard, a kanadai Université Laval kutatója.
2012.07.02. Hírek

Titokzatos sejtek a köldökzsinórvérben

Testvéreink és távolabbi rokonaink sejtjeit is hordozhatjuk testünkben. Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a méhlepényen keresztül az anyából a magzatba, illetve a magzatból az anyába is átkerülhetnek sejtek, melyek aztán évtizedekig életben maradhatnak a bőrben, a májban, az agyban vagy a lépben.
2012.07.02. Hírek

Gyógyítható lehet a szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex világszerte kétmillió embert érint; jelenleg nem ismerünk olyan gyógymódot, amely hatékonyan megfékezné a betegség előrehaladását. Az autoimmun betegség károsítja az idegrostokat, ami idővel a mozgási és kognitív készségek romlásához vezet, valamint legyengíti a szervezetet.
2012.07.02. Hírek