hírek

Az egészségügyi rendszer fejlesztése következik

Az egészségügyi rendszer átalakításának következő lépése a fejlesztés lesz - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak kapcsán, hogy július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy.
2012.06.29. Hírek

Testen belül gyárthatnak gyógyszert az új "összeszerelő" módszerrel

Kívülről aktiválhatók azok a mikro- és nanokapszulák, amelyek nem a gyógyszert juttatják el a test megfelelő pontjára, hanem az annak előállításához szükséges alkotórészeket, maga a gyártás a szervezeten belül zajlik - számoltak be amerikai kutatók eredményükről a Nano Letters című szakfolyóiratban.
2012.06.29. Hírek

Dupla protézissel kaphatja vissza hallását egy nő Bécsben

A világon először alkalmazott eljárással két protézist ültettek be egy erősen csökkent hallású nő fülébe. Az orvosok arra számítanak, hogy a műtét után teljesen helyreáll a beteg hallása – jelentették be csütörtökön a bécsi klinikán, ahol a műtétet végeztek.
2012.06.29. Hírek

Epigenetikus ártalmak miatt is kialakulhat tumor

A tudomány egyre növekvő érdeklődéssel fordul a tumor kialakulásának epigenetikai hátteréhez, vagyis annak a folyamatnak a vizsgálatához, mely során a DNS expressziós mintázata a DNS szekvencia változásai nélkül, környezeti faktorok hatására módosul.
2012.06.28. Hírek

Ingyenes HIV-gyorsteszt Amerikában

Amennyiben sikeres lesz a járványügyi hatóság (CDC) most induló kísérleti programja, hamarosan olyan bevett dolog lehet az Egyesült Államokban, hogy a gyógyszertárakban ingyenes HIV-gyorstesztet végeznek, mint ma az influenza elleni védőoltás vagy a vérnyomásmérés,
2012.06.28. Hírek

Már a kéthegyű szívbillentyűt is megoperálhatják nyitott szívműtét nélkül

A súlyos állapothoz vezető szívbillentyű-betegség valaha gyógyíthatatlan volt, a szívsebészetben zajló forradalmi változások azonban elvezettek ahhoz, hogy mára lehetségessé vált a mellkas megnyitása nélkül, szívkatéter útján történő billentyűcsere is. Dán szívgyógyászok voltak az elsők, akik az éren keresztül fölvezetett katéterrel kéthegyű billentyű cseréjét is elvégezték.
2012.06.28. Hírek

Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Budapesten is

Budapest teljes területén és 18 megyében július elsejei hatállyal kötelező tüdőszűrést rendelt el az illetékes tiszti főorvos - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján.
2012.06.28. Hírek

Lejárt a kórházi bevallások határideje

Egyetlen hazai kórház sem tud maradéktalanul megfelelni a jogszabályban előírt új minimumfeltételeknek – vélekednek a szakemberek, akik szerint esély sincs a hiányosságok gyors pótlására. Most járt le a határidő, ameddig a fekvőbeteg-ellátók vezetőinek nyilatkozniuk kellett arról, hogy intézményeik eleget tesznek-e a személyi és tárgyi követelményeknek - olvasható a Magyar Nemzetben.
2012.06.28. Hírek

Az Atkins-diétát tartó nők nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot

Az úgynevezett Atkins-diétán lévő nőknél, akik rendszeresen nagy mennyiségű fehérjét esznek, de nagyon kevés szénhidrátot, több mint 25 százalékkal nagyobb a szívroham és a szélütés kockázata - állapították meg több mint 40 ezer nő bevonásával készült tanulmányukban svéd és görög kutatók.
2012.06.28. Hírek