hírek

A szüléstől rettegők hosszabban vajúdnak

A szüléstől félő, ideges nők hosszabban vajúdnak, mint azok a kismamák, akik kevésbé tartanak az eseménytől. A rettegőknek átlagosan másfél órával tovább tart, hogy megszüljék gyermeküket – állítják az Oslói Egyetem tudósai.
2012.06.28. Hírek

Curry segített a gerincsérült patkányokon

Az omega-3 zsírsavban és a curryt alkotó egyik anyagban gazdag étrend segített megőrizni gerinckárosodott kísérleti patkányok járóképességét. Erről a Journal of Neurosurgery: Spine című szakfolyóiratban számoltak be amerikai kutatók.
2012.06.28. Hírek

Sok településen megszűnhet a háziorvosi ellátás

Sok településen megszűnne a háziorvosi ellátás, ha a kormány az egészségügyre is kiterjeszti a közszférában dolgozó 62 évnél idősebbek nyugdíjaztatását - mondta az InfoRádiónak Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő.
2012.06.27. Hírek

Még csak vért keresnek itthon a neten

Míg az USA-ban egyre többen keresnek átültetésre a Facebookon alkalmas új szervet - jellemzően vesét -, itthon a közösségi oldalakon való szervkeresés egyelőre nem jellemző. A ritka vértípusú donorok e-mailben való keresése viszont gyakori, de felesleges: eddig egyetlen problémát sem oldottak meg itthon ily módon.
2012.06.27. Hírek

A szakemberhiány felszámolását is segíti, hogy többen tanulhatnak

Az egészségügyi ágazatban tapasztalható szakemberhiány fokozatos felszámolását segíti, hogy az idén országszerte az eredetileg meghirdetettnél többen vehetnek részt az általánosorvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzésben - hangsúlyozta az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.
2012.06.27. Hírek

Belgium korlátozza a külföldi hallgatók számát az orvosikon

Korlátozzák a külföldiek felvételét a belgiumi francia nyelvű orvosi és fogorvosi karokra a következő tanévtől kezdve, a kvótát 30 százalékban állapították meg – közölték kedden az illetékes hatóságok. Az intézkedés elsősorban a francia egyetemistákat érinti kedvezőtlenül.
2012.06.27. Hírek

Először operált ki májat egy robot

Először a világon teljes egészében robot végezte el a donormáj kivételét egy részleges májátültetés során - jelentették be hétfőn egy szicíliai kórházban.
2012.06.27. Hírek

A talajszinti ózonexpozíció szívrohamot okozhat

Egészséges, fiatal felnőtteket 2 órán át ózonszennyezett levegőnek tettek ki, olyan mértékben, amennyit 8 órán keresztül szívna be a szennyezett levegőjű utcákon az ember. Ez a 2 óra elegendő volt már ahhoz, hogy fiziológiás elváltozások keletkezzenek a szervezetükben: gyulladás jelei az erekben, az artériákat blokkoló vérrög feloldásának csökkent képessége, a szívritmust szabályozó autonóm idegrendszeri változások.
2012.06.27. Hírek