hírek

Júliustól változik a betegellátás: az ÁNTSZ nem lát fehér foltokat

A július elsején életbe lépő új egészségügyi struktúrában oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy nem lesz lefedetlen térség az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.
2012.06.15. Hírek

Eutanáziáról pro és kontra

A "haláljogi" aktivisták reményei szerint ahogy a népesség öregszik, egyre több ország fog biztosítani végstádiumban lévő halálos betegeknek jogot a segítséggel végrehajtott öngyilkossághoz. Az eutanázia ellenzői azonban szeretnék megállítani ezt a trendet; a két álláspont képviselői két, egyidejűleg tartott konferencián vitatják meg Svájcban az előttük álló feladatokat és lehetséges stratégiákat.
2012.06.15. Hírek

Betegérdek vagy biznisz? - Ellenőrzött orvosi diagnózisok

Népszerű honlapok hirdetik magukat világszerte, s pénzért megmondják, hogy az először felállított diagnózis helyes-e. Csak be kell küldeni a leleteket, fizetni, és kész. Hogy ez kinek hasznos, betegnek, orvosnak, vagy éppen a biztosítóknak, az még válaszra vár.
2012.06.15. Hírek

Félmilliárdos fejlesztés a debreceni újszülöttcentrumban

Félmilliárd forintos fejlesztést valósítanak meg a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Gyermekgyógyászati Intézetének újszülött-intenzívközpontjában - jelentette be Balla György akadémikus, az intézet igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.
2012.06.15. Hírek

Orvosbérek: úgy adott a kormány, hogy közben elvett

Úgy tűnik a kormány honlapjára feltett számok alapján, hogy a kórházaktól vonnák el azt a pénzt, amit az orvosi bérek rendezésére szántak. Lapunknak az egyik szakértő azt mondta, ezzel nem történik más, mint hogy az átcsoportosítások után a kormány címkézve adja vissza az intézményeknek a pénzt. Többen úgy vélik: ezzel a kórházak adósságállománya nőhet csak tovább
2012.06.15. Hírek

Így vezethet a nyugati étrend bélgyulladáshoz

Egyes telített zsírok, amelyek gyakran használatosak a nyugati típusú étrendben, megváltoztathatják az emésztőrendszer baktériumflóráját, és gyulladásos bélbetegségeket válthatnak ki az erre érzékeny embereknél - vélik egérkísérleteik alapján amerikai kutatók.
2012.06.15. Hírek

Területi ellátási kötelezettség: nem lesz lefedetlen térség az országban

Több hónapos, egyeztetésekkel kísért folyamat zárult le júniusban, amikor az Országos Tisztifőorvosi Hivatal meghozta határozatait arról, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatók július 1-től milyen kapacitásokkal és milyen területi ellátási kötelezettséggel vesznek részt a fekvőbeteg-szakellátásban. A betegek számára a legfontosabb, hogy elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, a beutalási rendet ismerve szükség esetén ők fogják pácienseiket a megfelelő intézménybe irányítani.
2012.06.15. Hírek

Az ötödik számú gyilkos - a COPD

A COPD világviszonylatban is komoly népegészségügyi probléma, hiszen ma már ez a kór minősül az ötödik vezető haláloknak a világon. Európában minden órában meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegségben, hazánk sem kivétel.
2012.06.15. Hírek