hírek

Vidéken több a véradó, mint a fővárosban

Június 14-én született Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, akinek az emberi vércsoportok felfedezését köszönhetjük. Stílszerűen ezen a napon van a Véradók Világnapja, melynek idei szlogenje: a véradók hősök.
2012.06.14. Hírek

Hogyan tartja egyes fertőzöttek szervezete kordában a HIV-vírust?

Újabb, talán kulcsfontosságú darabka került a helyére a HIV-vírussal kapcsolatos kirakós játékban, miután négy ország kutatói rájöttek, hogyan tartja néhány fertőzött ember szervezete kordában a vírust. Öt olyan HIV-fertőzött vérét elemezték, akiknek az immunrendszere kontrollálni tudta a HIV-vírus szaporodását, és összehasonlították olyan fertőzöttekével, akik szervezete erre nem volt képes gyógyszerek nélkül.
2012.06.14. Hírek

Korábban lesznek diagnosztizálhatók a mozgásszervi elváltozások

Korábban diagnosztizálhatják a jövőben a különböző mozgásszervi elváltozásokat az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) új, csúcsminőségű MRI-készülékének köszönhetően - mondta az intézmény főigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2012.06.14. Hírek

Miről árulkodik a tüdőkapacitás?

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság szeretné, hogy az emberek a vérnyomásuk vagy a vércukorszintjük mellett a tüdőkapacitásukkal is legyenek tisztában. Ezért június 27-én az ország közel száz tüdőgondozójába ingyenes légzésfunkciós vizsgálatra hív mindenkit, különösen a negyven év feletti dohányosokat.
2012.06.14. Hírek

Betegségvadászat brit módra

Néhány hete hivatalosan is megnyílt a világ legnagyobb egészségügyi adatbankja, a még 2006-ban engedélyezett brit biobank, melynek a University of Manchester ad otthont.
2012.06.14. Hírek

Béremelés: ennyit adna a kormány az egészségügyiseknek

Bár a legutóbbi egészségügyi salátatörvény még a parlament előtt van, már az annak folytatását jelentő, több rendelet módosításáról szóló tervezetcsomagot is közigazgatási egyeztetésre bocsátották. Ebből kiderül, a dolgozók bérrendezésére több mint 28 milliárdos fedezettel számol a kormány.
2012.06.14. Hírek