hírek

Számítógép oldja a szorongást

A gyermekkori szorongás oldására Yair Bar-Haim pszichológus professzor (Tel Aviv Egyetem) és munkatársai kifejlesztettek egy számítógépes programot: Attention Bias Modification elnevezéssel (ABM - Figyelem Elterelés Modifikáció). Azzal csökkenti a szorongást, hogy megváltoztatja a gyerek gondolkodási mintáit: eltéríti attól, hogy rágódjon a lehetséges veszélyeken.
2012.06.12. Hírek

Agydaganatot okozhat a CT vizsgálat?

A gyermekkori CT vizsgálatok háromszorosára növelhetik az agydaganat vagy a leukémia kialakulásának kockázatát - állítja egy friss tanulmány, amelyről a BBC számol be.
2012.06.12. Hírek

Tankonyha-oktatóterem nyílt a debreceni orvoscentrumban

Hazánkban elsőként tankonyha-oktatótermet adtak át hétfőn a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) 1. számú belgyógyászati klinikáján, ahol a dietetikai szolgálat munkatársai vezetésével nemcsak a hallgatók és az egészségügyi szakemberek, hanem a betegek is megismerhetik a gyógyító-megelőző, egészséges táplálkozás gyakorlati módszereit.
2012.06.12. Hírek

Csaknem 5,5 milliárd forint maradt a kórházi adósságrendezésre szánt pénzből

Csaknem 5,5 milliárd forint maradt meg az egészségügyi szolgáltatóknál abból pénzből, amit a múlt év végén kaptak lejárt szállítói tartozásaik rendezésére - tudta meg minisztériumi forrásokból hétfőn az MTI, amely úgy értesült: az egészségügyi államtitkárság a visszafizetendő pénzt az egészségügybe szeretné visszaforgatni.
2012.06.12. Hírek

Elektromosságot termelő vírusok

A vírusok betegségeket, járványokat okozhatnak, ám most megtalálták a módját, hogy egy vírus tulajdonságaiból hasznot kovácsolhassunk. Baktériumokat megfertőző vírusokkal érték el, hogy azok a mechanikus energiát elektromossággá konvertálják. - olvasható a Nature Nanotechnology online kiadásában.
2012.06.12. Hírek

A szorongó nők agya duplán dolgozik

A Michigan Állami Egyetemen viszonylag egyszerű feladatot végeztettek el egyetemi hallgatókkal, miközben a fejükön egy elektródával ellátott 'sapka' mérte az agyi aktivitásukat. Megállapították, hogy azok a nők (de csak a nők), akik - bevallottan - nagyon szorongtak, kiemelkedően magas agyi aktivitást mutattak, amikor hibáztak a feladat elvégzése közben.
2012.06.11. Hírek

Gyakorlat már az egyetemi tanulmányok alatt

A 2011/2012-es tanévben kezdi meg működését a Debreceni Egyetemen az Ipari Gyógyszergyártás Kihelyezett Tanszék, amely az iparág hazai szakemberhiányára is megoldást jelenthet. A tanszék létrehozását a TEVA Gyógyszergyár Zrt. támogatta.
2012.06.11. Hírek

A gyermek sejtjei egy életre megmaradnak az anyában

Az anyai szervezetben megtelepedő magzati sejtek három típusát azonosították amerikai kutatók. A terhesség alatt az anya szerveibe kivándorló, és ott akár az anya élete végéig megmaradó sejtek azonosítása segítheti egyes terhességi komplikációk vizsgálatát.
2012.06.11. Hírek

Megcsapolta az OEP 96 egészségügyi szolgáltató számláját

Több mint kétszáz egészségügyi szolgáltató kapott tavaly év végén a szükségesnél több forrást adósságaik rendezésére, köztük 142 kórház egyelten forintot sem használt fel az összegből - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján közzétett összesítésből.
2012.06.11. Hírek