hírek

Minden kilencedik babát érinti

Világszerte minden kilencedik gyerek koraszülöttként jön világra – derül ki a The Lancet című orvosi folyóirat legújabb számában közzétett tanulmányból, amelyben 65 ország mutatóit elemzik a kutatók.
2012.06.11. Hírek

A beltéri légszennyezettség is veszélyes

Egy fülledt levegőjű modern konyha gáztűzhelye körül serénykedve akár nagyobb mennyiségű mérgező anyagnak lehet kitéve az ember, mintha keresztülsétálna egy szmogos városközponton – figyelmeztetnek brit szakemberek.
2012.06.11. Hírek

Minden második magyar allergiás lehet

A statisztikák szerint Magyarországon tíz év alatt megduplázódott az allergiások száma: jelenleg a magyar lakosság mintegy negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet.
2012.06.11. Hírek

Szuperbaktériumok garázdálkodnak a kórházakban - Elkerülhető-e a fertőzésveszély?

Hogyan éljük túl a kórházi kezelést? Akár ilyen sarkítva is fogalmazhatunk annak ismeretében, amit a szakemberek állítanak: szerény becslések szerint is legalább százezer kórházi fertőzés - szaknyelven: nozokomiális fertőzés - fordul elő Magyarországon évente. Ebből a megállapításból egyenesen következik, hogy a kórház veszélyes üzem. Ahogy Prinz Gyula neves infektológus, a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Tagozat és Tanács elnöke, a Szent László Kórház egyik fertőző osztályának főorvosa hangsúlyozza, valamennyi kórházi beavatkozásnak van kisebb-nagyobb kockázata.
2012.06.10. Hírek