hírek

Új modell az inflammatorikus emlőcarcinoma tanulmányozására

A Fox Chase Cancer Center kutatói új sejt- és állatmodelleket fejlesztettek ki az inflammatorikus emlőcarcinoma (inflammatory breast cancer=IBC) hátterében álló molekuláris mechanizmusok részletes tanulmányozására, melynek megismerésétől hatékony intervenciós stratégiák kidolgozását remélik.
2012.06.08. Hírek

"Mozdulj, mama!" - megmozgatnák az időseket

Az egészséges életmód jegyében három kilométeres közös sétára hívja elsősorban a nagyszülők korosztályát, de minden mozogni vágyót is a Mozdulj, mama! elnevezésű margitszigeti gyaloglónap.
2012.06.07. Hírek

Megbírságolták az Országos Mentőszolgálatot

Kétmillió forintra bírságolta az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) az esetkocsikra kiírt tender szabálytalan lebonyolítása miatt. A határozat a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg.
2012.06.07. Hírek

Egyszerű szérumteszttel kiszűrhető a mellrák

Egyszerű szérumteszt segíthetné, hogy gyorsan diagnosztizálják, vajon a mellrák korai stádiumában lévő páciensnek alacsony vagy nagy kockázattal kell-e szembenéznie. A betegség korai stádiumában vett vérmintában lévő tumorsejtek megbízhatóan jósolják meg a páciensek túlélési esélyeit – állítják a Lancet Oncology című orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány amerikai szerzői.
2012.06.07. Hírek

Egészségkártyát kap tízezer pécsi gyerek

A legfontosabb egészségügyi adataikat tartalmazó kártyát kap tízezer gyermek Pécsen még a nyári szünet előtt - jelentette be a baranyai megyeszékhely alpolgármestere szerdán a baranyai megyeszékhelyen.
2012.06.07. Hírek

A cirógatásra adott agyi választ vizsgálták idegtudósok

Ugyanaz az érintés aszerint lesz kellemes vagy kellemetlen számunkra, ahogyan agyunk szociális jelentést ad neki, az utóbbi felismerése pedig ugyanazon az agyterületen zajlik, ahol az alapvető, fizikai érintési tulajdonságokat kódolja az emberi agy - állapították meg a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) idegkutatói.
2012.06.07. Hírek

Hamarosan gyógyíthatatlan lesz a tripper?

Világméretű krízisre figyelmeztet a WHO: a világszervezet szerint az AIDS és a herpesz mellett hamarosan a gonnorhea (elterjedt nevén tripper, vagy kankó) is gyógyíthatatlan betegséggé válik, mivel a baktérium meglepően gyorsan épít ki immunitást a kezelésére használt antibiotikumokkal szemben.
2012.06.07. Hírek

Besokalltak a hazai gyógyszercégek

Az elmúlt kilenc évben összesen több mint 284 milliárd forint extraadót fizettek be a magyar költségvetésbe a gyógyszeripari cégek. Többet, mint amennyit az állam 2012-ben egész évben a gyógyszerek támogatására szán.
2012.06.07. Hírek