hírek

Orvosi szűrővizsgálatok csángóföldi településeken

Négy csángóföldi faluban végeztek szűrővizsgálatot marosvásárhelyi magyar orvosok a budapesti Teleki László Alapítvány szervezésében az elmúlt napokban; Diószegi László, az alapítvány vezetője az MTI-nek szerdán nyilatkozva reményének adott hangot, hogy akár már ősszel megismételhetik a vizsgálatokat, illetve további településekre is kiterjeszthetik azokat.
2012.05.24. Hírek

Veszteségesen működtek a magánnyugdíjkasszák az első negyedévben

A magánnyugdíjpénztárak - a korábbi negyedévekhez hasonlóan - többségében veszteségesek voltak 2012 első negyedévében is, az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma gyorsuló ütemben, 100 ezer fő alá csökkent, miközben az egészségpénztáraké nő, s átlépte az 1 millió főt - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból.
2012.05.24. Hírek

Az államosítás racionalizálást is jelenthet

A magyarországi kórházak államosítása sok érintett számára előnyös lehet, mivel így a döntések és a források egy kézben összpontosulnak - véli Manfred Köhler, a világ egyik meghatározó egészségügyi szolgáltató vállalata, a világszerte több mint 60 gyártóhellyel rendelkező Fresenius Kabi igazgatója.
2012.05.23. Hírek

A szegényebb páciensek járnak jól

Patthelyzetet teremtett, hogy a központi régióba nem érkezhettek uniós fejlesztési pénzek, itt tehát más forrást kell találni. Nemcsak Budapest és a vidék vonatkozásában, hanem még a fővároson belül is óriásiak a különbségek a gyógyítás lehetőségeiben. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint az új ellátási rendszerrel a szegényebb betegek járnak jól.
2012.05.23. Hírek

Női jogvédő szervezetek: az abortusztabletta biztonságos, erről nincs szakmai vita

Női jogvédő szervezetek szerint az abortusztablettáról nincs szakmai vita, a készítmény bevezetését az Egészségügyi Világszervezet, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékes szakmai tanácsadó testülete, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is azért támogatta, mivel azt biztonságosnak és hatékonynak tartják.
2012.05.23. Hírek

Megbénulhat Európa egészségügyi rendszere

Közös fellépést hirdettek az egészségügyi ellátás és a dolgozók körülményeinek javítása érdekében több millió európai orvost képviselő szakszervezetek - tájékoztatott Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke, jelezve: ha enyhébb eszközökkel nem érnek célt, arra is készen állnak, hogy az országok egészségügyét megbénítsák.
2012.05.23. Hírek

GKI: a hazai cégek szerint fontos alkalmazottaik egészségi állapota

Magyarországon a nők születéskor várható élettartama 78,6 év, a férfiaké 70,7 év volt 2010-ben, a férfiak életük 79,2 százalékát élik le egészségesen, míg a nők csak 74 százalékát; az EU 27 országának átlagában ugyanezek az arányok magasabbak, 79,7 százalékot, illetve 75,2 százalékot mutatnak - összegzi a GKI gazdaságkutató Fenntartható Fejlődés Évkönyve.
2012.05.23. Hírek

Osteoporosis és csonttörések rizikóját növelő géneket fedeztek fel

A Nature Genetics beszámolója szerint a svéd Sahlgrenska Academy kutatói által vezetett nemzetközi kutatócsoport olyan génvariánsokat fedezett fel, melyek felelősek lehetnek az osteoporosis kialakulásáért. Ezen gének nagyarányú jelenléte a nők esetében több mint 50%-kal növeli a pathológiás csonttörések rizikóját.
2012.05.22. Hírek