hírek

Oxitocinnal az autizmus ellen

Egy előzetes tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az autizmussal élő gyerekek számára beadott oxitocint tartalmazó orrspray elősegítheti a szociális információk feldolgozásáért felelős agyi terület fejlődését.
2012.05.22. Hírek

A lakóhelynek is köze van a cukorbetegséghez?

Nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata azoknál, akik nagy forgalmú utak mellett élnek. Erre a következtetésre több kutatás elvégzése után jutottak kutatók, akik tanulmányukat a cukorbetegségről Stuttgartban rendezett konferencián mutatták be.
2012.05.22. Hírek

Aggasztóan keveset tudnak a fiatal sportolók szívleállásairól

Amikor a londoni maraton orvosi vezetőjét, Sanjay Sharma-t riasztották, hogy a célvonaltól egy mérföldre szívleállás miatt összeesett az egyik futó, egy hetvenes éveiben járó vállalkozó szellemű öregúrra számított. "Alig tudtam palástolni a megdöbbenésem, amikor láttam, hogy egy atletikus fiatal nő" - mondta. "Szükségem volt pár másodpercre, hogy feldolgozzam a látottakat, mielőtt megkezdtem az úrjaélesztést"
2012.05.22. Hírek

Új rákkezelést fejlesztenek Debrecenben

A nem osztódó, azaz szunnyadó őssejtekre csak kis mértékben hat a daganatkezelésként alkalmazott sugár- vagy kemoterápia. Sokkal hatékonyabb lehetne a kezelés, ha a beavatkozások előtt sikerülne felébreszteni ezeket a sejteket. Sokfelé próbálkoznak ezzel a világban, például Debrecenben is.
2012.05.22. Hírek

Közös fellépést hirdettek európai orvosszervezetek a jobb egészségügyi körülményekért

Közös fellépést hirdettek az egészségügyi ellátás és a dolgozók körülményeinek javítása érdekében több millió európai orvost képviselő szakszervezetek - tájékoztatta Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke hétfőn az MTI-t, jelezve: ha enyhébb eszközökkel nem érnek célt, arra is készen állnak, hogy az országok egészségügyét megbénítsák.
2012.05.22. Hírek

Központi technológiai tömb épül a dunaújvárosi kórházban

Műtőblokkot, központi sterilizálót, intenzív osztályt és diagnosztikai blokkot magában foglaló, központi technológiai tömb épül európai uniós támogatással a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban; a kivitelezési pályázatot egy-két héten belül kiírják, a létesítmény várhatóan jövő nyárra készül el - mondta az intézmény főigazgatója hétfőn az MTI-nek.
2012.05.22. Hírek

Tüntetnek az abortusztabletta ellen

Tüntetést szervez az abortusztabletta bevezetése ellen az Alfa Szövetség május 23-án 15 órára az egészségügyért felelős államtitkárság budapesti, Arany János utcai székháza elé, írja a Magyar Nemzet.
2012.05.21. Hírek

Fittyet hány a fájdalomra az elfoglalt ember agya

Kevésbé érezzük a fájdalmat, ha erősen koncentrálunk egy feladatra, testünk ilyenkor figyelmen kívül hagyja a fájdalom egy részét, miközben opioid fájdalomcsillapítót termel agyunk, hogy ezt megkönnyítse - állapították meg funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) vizsgálatok segítségével német kutatók.
2012.05.21. Hírek