hírek

Nyálvizsgálattal javulhat a száj daganatos betegségeinek felismerése

A Michigani Állami Egyetem egy lansingi fogászati céggel közösen klinikai vizsgálatokba kezdett, hogy kifejlesszenek egy egyszerű, költséghatékony nyáltesztet, a száj daganatos betegségeinek kimutatására, ami drasztikusan növelhetné a szűrések számát és csökkentené a világ hatodik leggyakoribb ráktípusa által okozott halálok arányát.
2012.05.13. Hírek

Megfontolások a vízipipa használattal összefüggésben

Az utóbbi időben többen - elsősorban a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok - jelezték, hogy terjed az általuk ismert településeken, szórakozóhelyeken a vízipipa használata, és ezért szükségesnek tartják az ezen eszköz használatával kapcsolatos hazai és nemzetközi tapasztalatok áttekintését és iránymutató szakmai pozíció kialakítását.
2012.05.12. Hírek

Egyetértési nyilatkozatot fogadott el az EFPIA

Egyetértési nyilatkozatot fogadott el az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (EFPIA), amelyben ismerteti azt a gyógyszerellenőrzési metódust, amely a szervezet véleménye szerint eleget tesz az Európai Unió által elfogadott gyógyszerhamisítás elleni irányelv követelményeinek.
2012.05.12. Hírek

Génmutációs vizsgálatok melanómában

Amerikai kutatók huszonöt melanóma daganat teljes genomjának feltérképezésével igazolták a krónikus napsugárzás hatását, és új, a tumor kialakulásában fontos genetikai változásokat fedeztek fel - olvasható a Broad Intézet honlapján.
2012.05.11. Hírek