hírek

Személyre szabott gyógykezelés

Az orvosi szakirodalom egyre gyakrabban foglalkozik azzal, hogy az eddig alkalmazott, sok emberen jól bevált gyógyszeradagolás helyett személyre szóló, az egyénileg leghatásosabb beavatkozásokkal igyekezzen a betegeket gyógyítani. Ehhez az adott személy genetikai tulajdonságainak ismeretére van szükség, de bizonyos esetekben már ez sem lehetetlen.
2012.05.07. Hírek

Újabb előrelépés a daganatos betegségek kialakulásának megértésében

Az Institut de Recerca Hospital del Mar (IMIM) kutatói Spanyolországban, Barcelonában felfedezték a LOXL2 fehérje egy eddig ismeretlen funkcióját a sejtmagban. Beszámoltak továbbá ennek a fehérjének a H3 hisztonnal történő kémiai reakciójáról, aminek szerepe lehet egy olyan géncsendesítésben, ami kapcsolatban állhat az emlő, a gége a tüdő és a bőr daganatainak kialakulásával.
2012.05.06. Hírek

Olajos halak célkeresztben - Mégse együnk omega-3-at?

Az Európai Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Szövetség (EACPR) ma záruló konferenciáján arra a következtetésre jutott, hogy az egészséges és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára egyaránt hasznos a rendszeres halfogyasztás.
2012.05.04. Hírek

iPad vagy detail-Pad – hogyan használják a gyógyszeripari cégek az iPad készülékeket?

A mobil és táblagép technológia gyors változása, illetve a tény, miszerint az egészségügyi és gyógyszeripari szakemberek körében egyre népszerűbbek a különböző mobil eszközök, pozitívan befolyásolják a hatékony ellátás kialakítását, illetve a cégek működését. Mégis fontos megvizsgálni, vajon az orvosok hosszútávon is nyitottak-e a mobil eszközök használatára, illetve a gyógyszeripari cégek számára milyen előnyökkel jár a táblagépek alkalmazása.
2012.05.04. Hírek

Kevesebb konyhasó, kevesebb agyi katasztrófa

Csökkenne a magas vérnyomással küzdő betegek és az agyi katasztrófák száma a dubaji Szív Világkongresszuson részt vevő tudósok szerint, ha az élelmiszeripar nem sózná meg annyira az ételeket.
2012.05.04. Hírek