hírek

Új típusú véralvadásgátló nyerte az „Év Gyógyszere 2011” díjat

A szívritmuszavarok egyes formájában (nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban) szenvedő betegeknél a szélütés (stroke) és a szervezet különböző területein megjelenő vérrögképződés megelőzésében alkalmazott Pradaxa® (dabigatran) 50 év után az első olyan új hatásmechanizmusú véralvadásgátló terápia, amely törzskönyvet kapott Európában.
2012.04.25. Hírek

Még mindig vonzó az egészségügyi diploma

Az eddiginél jóval többen akarnak idén orvosegyetemen tanulni: százból 12 felvételiző ezt a pályát szánja magának. Szeged kiemelkedően népszerű a vidéki képzőhelyek közül: ugyanannyian adták be ide a felvételi lapjukat, mint a Semmelweis egyetemre. Bár a hazai egészségügy komoly problémákkal küzd, a diploma presztízse még mindig vonzó.
2012.04.24. Hírek

Aki fizet, hamarabb gyógyulhat

Januártól adómentes béren kívüli juttatásként nyújtható az önkéntes egészségbiztosítás, és nemrégiben meg is jelent az első vállalat, amely gyors, minőségi egészségügyi ellátást ígér hálapénz nélkül.
2012.04.24. Hírek

Most ítélte halálra a gyógyszertárakat a kormány?

Az új konvergenciaprogram szerint azt, hogy a GDP jelenlegi 4,5 százaléka helyett 6 százalékát fordíthassuk az egészségügyre, 2060-ra érhetjük el, de csak akkor, ha további jelentős kurtításokat hajtunk végre a gyógyszerkasszánál. A program sikerét a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők erősen megkérdőjelezték.
2012.04.24. Hírek

Széll Kálmán Terv 2.0 - Jövedelemalapú az új spanyol gyógyszer-támogatási modell

A hétfőn közzétett Széll Kálmán terv 2.0 programja a gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálatát helyezi kilátásba. Az átalakítás kapcsán utal a Spanyolországban bevezetendő új gyógyszer-támogatási modell néhány elemére, így a 10 évnél régebben támogatott készítmények meghatározott körében kötelező árcsökkentésére, a lakossági térítési díjak meghatározott körben történő emelésére, valamint a térítési díjminimum bevezetésére.
2012.04.24. Hírek

Kórházszövetségek: az államosítás jó irány

Kórházi szövetségek vezetői szerint az egészségügyi rendszerben szükség volt az átalakításra, ebben az egészségügyi intézmények állami kézbe kerülése egy jó irány, de ezzel együtt fontos, hogy a megkezdett reformokat végig is vigyék.
2012.04.24. Hírek

Kórházak állami átvétele - Osztályok szűnnek meg, újak jönnek létre

Több helyen kórházi osztályok szűnnek meg, máshol viszont új kórházi részlegek jönnek létre és fejlesztések kezdődnek azáltal, hogy az állam május 1-jével hetven egészségügyi intézményt vesz át az önkormányzatoktól - derül ki az MTI körkérdésére adott intézményvezetői, polgármesteri válaszokból.
2012.04.24. Hírek