hírek

Hagyományos gyógyszereiket védik a kínai szakemberek

Kínai szakemberek cáfolták az ausztrál kutatók tanulmányának megállapításait, amelyek a hagyományos kínai gyógymódok veszélyeiről szóltak. Azt ugyanakkor elismerték, hogy az érintett gyógyszerek többsége „valamennyire mérgező”, de megfelelő használattal enyhülhet a mérgező hatás.
2012.04.20. Hírek

Több ág is húzza az orvosokat

Tökéletesen egyetért a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) azzal a felvetéssel, hogy a kórházban dolgozó orvosok bérrendezése égetőbb feladat volt a háziorvosok jövedelmi helyzetének javításánál. A háziorvosok ugyanis a praxisok privatizációjakor lényeges gazdasági előnyhöz jutottak a jobb finanszírozás révén.
2012.04.20. Hírek

A speciális intravénás koktél sem védi ki az infarktust

Tudományos vizsgálatok azt a reményt keltették, hogy a kezdődő infarktus időszakában beadott cukor-inzulin-kálium injekció megakadályozhatja a szívizomsejtek elhalását. Az első emberen végzett tanulmány az állatkísérleti megfigyeléseket nem tudta megerősíteni.
2012.04.20. Hírek

Fokozatosan vezetik be a kórházak központosított gyógyszerközbeszerzését

Az Országos Gyógyszerterápiás Tanács (OGYTT) titkára szerint fontos az országos közbeszerzés, de ez nem jelenti azt, hogy az év végére valamennyi hatóanyagra vonatkozóan országos közbeszerzés lesz érvényben. Hankó Balázs egy csütörtöki, budapesti konferencián azt mondta: a rendszert előbb egy kisebb, de jól definiált hatóanyagkörben tesztelik, majd fokozatosan terjesztik ki.
2012.04.20. Hírek

Hétfőn dönthet a parlament a települési kórházak átvételéről

Az Országgyűlésben valószínűleg jövő hétfőn lesz a zárószavazása annak törvényjavaslatnak, amelynek értelmében az önkormányzati fenntartású kórházak május elsejével állami kézbe kerülnek - jelentette be Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója egy csütörtöki konferencián Budapesten.
2012.04.20. Hírek

Szócska: "nem szeretnénk súlyos kompromisszumokat kötni"

Az egészségügy új finanszírozási rendszerének kiteljesedéséhez kell néhány év, de a ciklus végére már érezhetőek lesznek a változások - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtök este, az InfoRádió Aréna című műsorában.
2012.04.20. Hírek

Súlyosan veszélyeztették a fogyasztók egészségét a békéscsabai hamisítók

Több mint 300 millió forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le a NAV nyomozói egy békéscsabai házaspár otthonában. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) szakértői az eset kapcsán jelezték, a készítmények fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot jelentene a vásárlókra nézve.
2012.04.20. Hírek

Biztonságos-e az elektromos cigaretta?

Az e-cigaretta néven is ismert elektronikus cigaretta egyre népszerűbb alternatív dohányzási módszer. Az elemmel működő, hagyományos cigarettára hasonlító műanyag inhalációs eszköz, ízesített, cseppfolyós nikotin porlasztásával, füst helyett gőz kiárasztásával szimulálja a dohányzás folyamatát.
2012.04.19. Hírek

Hézagos a magyar mosoly

A szájhigiéniás szokásainkkal foglalkozó kutatásokból kiderül, szinte mindenki tudja, hogyan és hányszor kellene fogat mosni, illetve azt is, mivel járhat, ha nem így cselekszünk. Szomorú tapasztalat, hogy ennek ellenére sem fordítunk erre elegendő időt és energiát.
2012.04.19. Hírek