hírek

Folsav: az ereink barátja

A megnövekedett homocisztein- és magas lipidszintet rendszerint egymástól független kockázati tényezőnek tekintik a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában. Azonban felvetődik a kettejük közvetlen kapcsolatának lehetősége, mivel az életmód és táplálkozás hatására az említett tényezők igen hasonló képet mutathatnak.
2012.04.19. Hírek

Budapesti központ azoknak, akik nem halhatnak meg húszévesen

Szerdán jelentették be, hogy Budapesten létrejött az ország első Neuromuscularis Centrum (NM), amely az izombetegeknek, a Duchenne-féle izomdisztrófiás és a spinális izomatrófia (SMA) betegeknek jelent majd óriási segítséget. Mindkét kór ritka betegségnek számít, ezért is fontos a segítség, mert sokszor maguk az orvosok sincsenek tisztában a teendőkkel. Az érintett szülők évek óta dolgoznak azon, hogy létrejöjjön egy jól szervezett központ.
2012.04.19. Hírek

Valóban megvéd a kávéfogyasztás a májfibrózistól?

A texasi Brooke Army Medical Center kutatói egyik tanulmányukban kávéfogyasztás és a nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) súlyosságának korrelációját vizsgálták, mivel egy korábbi tanulmányukban már megállapították, hogy a kávéfogyasztás összefüggésben áll bizonyos májbetegségek progressziójának csökkenésével.
2012.04.19. Hírek

Megjelent az egészségügyi dolgozók bérrendezéséről szóló jogszabály tervezete

Megjelent egy újabb egészségügyi salátatörvény-tervezet, amely legfőbb elemeként a dolgozók visszamenőleges béremeléséről rendelkezik, részletes szabályokat tartalmaz munkaidejükre vonatkozóan, létrehozná a rezidensek országos érdekképviseleti szervét, illetve kimondja a támogatott gyógyászati ellátások körének, az árukhoz nyújtott támogatás mértékének újraszabályozását is.
2012.04.19. Hírek

Helikopter-leszállóhely is lesz a siófoki kórház területén

Sürgősségi osztály, központi műtő és sterilizáló, valamint helikopter-leszállóhely is létesül a siófoki kórház területén az unió által támogatott fejlesztés részeként; a 3 milliárd forint uniós támogatású projekthez társuló önerő egy részét az önkormányzat, a többit pedig az állam állja majd - közölte Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) polgármester, miután szerdán aláírta a kivitelezői szerződést a beruházás nyertes ajánlattevőjével, az ÉPKAR Zrt.-vel.
2012.04.19. Hírek

Megemelnék az ingyenes fogászat korhatárát

A nyugdíjjogosultsághoz kötné az ingyenes fogászati ellátást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy a kormány honlapján közzétett tervezet szerint, vagyis a jelenlegi 60-ról, 62 éves korra emelnék a korhatárt. A tárca úgy számol az intézkedéssel 267 573 ember járna rosszul.
2012.04.19. Hírek

A magyar rákkutatás sikerei: azok is megmenthetők, akikről lemondtak

Molekuláris diagnosztika, személyre szabott gyógyítás – ez lenne a jövő. Bizonyos ráktípusoknál pedig már nagyon is a jelen. Igaz, egyelőre kevés embernek jelenthet gyógyulást, és sokszor nagyon drágán. A Magyarországon is elérhető gyógyszercélpont-keresés viszont akár életeket menthet.
2012.04.19. Hírek

Háromdimenziós kivetítők a műtőkben

Mostantól háromdimenziós kivetítők segítik az orvosok munkáját műtét közben a Manchesteri Királyi Kórházban. Az eszközt elsőként a 62 éves John Green prosztatájának eltávolításakor alkalmazták a sebészek, akik speciális szemüvegek segítségével egy háromdimenziós kivetítőn követhették végig a műtétet.
2012.04.18. Hírek

A vörös hús rendszeres fogyasztása megrövidítheti az életünket

Harvardi kutatók szerint itt az ideje, hogy a vörös húsokat más fehérje forrásokkal helyettesítsük, mert miközben a vörös húsok nagy mennyiségű, rendszeres fogyasztása növeli a halálos kimenetelű kardiovaszkuláris és rákos megbetegedések rizikóját, a hal és a baromfihús meghosszabbíthatja életünket.
2012.04.18. Hírek

Riasztás jelzi a szívroham közeledtét

Az Egyesült Államokban a szívrohamot elszenvedők több mint harminc százaléka még azelőtt meghal, hogy orvosi segítséget kaphatott volna. Annak ellenére, hogy széles körben terjesztett kampányok hívják fel az emberek figyelmét a szívroham jól felismerhető előjeleire, már több mint tíz éve nem javul a helyzet, és továbbra is átlagosan három óra telik el a tünetek jelentkezése és a kórházba érkezés között.
2012.04.18. Hírek