hírek

Gyümölcsevéssel a Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából. Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.
2012.04.16. Hírek

Az új szám: 1820

Kedden ismerhetik meg az új rendszert a betegszállítók – a feladatirányításukat ugyanis májustól átveszi az országos mentőszolgálat. A szállítást megrendelő orvosoknak a jövőben csak egyetlen központi számot, az 1820-ast kell tárcsázniuk – tudta meg a Népszabadság.
2012.04.16. Hírek

Fásult „pecsételők”

Hiába a lehetőség, a háziorvosok kíváncsiságát még nem sikerült felcsigázni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új szolgáltatása iránt, amellyel azt követhetnék, hogy a betegeik milyen gyógyszert váltottak ki, vagy milyen más orvosi szolgáltatást vettek igénybe.
2012.04.16. Hírek

A házasság megvédi a szívműtötteket

A Journal of Health and Social Behavior című szakmai folyóirat egyik cikke szerint a házasságban élő szívműtéten átesett betegek körében jóval alacsonyabb a műtétet követő elhalálozás aránya, mint az egyedülálló betegeknél.
2012.04.15. Hírek

Felhívás a troponin határértékének módosítására

Harvardi kutatók 5000 elektív coronaria stent behelyezésen átesett beteg adatainak áttekintése során arra a következtetésre jutottak, hogy a beavatkozással összefüggő myocardiális infarktus (MI) definiálására a jelenlegi ajánlás szerint használt troponin határérték túl szenzitív, és a betegek majdnem egynegyedénél indokolatlanul MI fennállását diagnosztizálja.
2012.04.14. Hírek