hírek

Hol alakul ki a vizuális emlékkép?

A kutatók már régóta tudják, hogy az agynak más és más területei aktiválódnak, amikor az emberek különféle képeket néznek. Ha emberi arcokra pillantunk, például az FFA-ban (fuziform gyrus) nő meg az aktivitás, míg a PPA (parahyppocampalis terület) aktivitása figyelhető meg, ha épületekre, helyszínekre néz az ember. Az viszont eddig kérdéses volt, hogy a memóriában létezik-e hasonló specifikáció.
2012.04.07. Hírek

Ötzi volt az első Lyme-kóros

Kevés ősünket vizsgálták át olyan alapossággal, mint a tiroli neolitikus jégembert, Ötzit. Az alpesi gleccserben 1991-ben talált holttestnek a gyomortartalmát is átkutatták, hogy rájöjjenek, mit evett utoljára, és a fogait is ellenőrizték, szuvasodások után kutatva. Most azonban egy nemzetközi kutatócsoport genetikai szinten is vizsgálni kezdte Ötzit, akiről kiderült, hogy tartogat még számunkra meglepetéseket.
2012.04.07. Hírek

Non-invazív teszt a magzat nemének korai megállapítására

Általában a magzat nemének korai meghatározása eddig olyan invazív eljárásokkal történt, mint a chorionbiopszia vagy az amniocentézis, melyeket viszont csak a terhesség 11. hete után lehetett használni. Egy új eljárással azonban anyai vérből biztonsággal kimutatható lesz a baba neme az első harmadban, a vetélés kockázata nélkül.
2012.04.06. Hírek

Kopp Mária feltárta, miért a magyar a legpesszimistább nép

Életének 71. évében elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese. A magát egészség-, illetve boldogságkutatónak is valló Kopp 2009-ben elhunyt férjével, Skrabski Árpáddal évtizedeken át kutatta a magyar emberek lelkiállapotát, illetve azt, miért a magyar a legpesszimistább nép.
2012.04.06. Hírek

A nyál is szabályozza a vércukorszintet

Táplálkozás Monell Kémiai Érzékelés Centrum kutatói felfedezték, hogy genetikailag meghatározott különbségek vannak a nyál amiláz-enzimjében. Ezek az enzimek bontják le a táplálék keményítőtartalmát. A nagyobb amiláz-aktivitás alacsonyabb vércukorszintet eredményez.
2012.04.06. Hírek