hírek

Az orvosi kamara elégedett, a Nefmi felülvizsgálatot kér a bírósági döntés miatt

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) megnyugvással vette tudomásul a bírósági döntést, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) viszont felülvizsgálatot kér, miután a Fővárosi Törvényszék szerdán jogerősen elutasította a tárca keresetét, így a kamarának nem kell visszafizetnie a tagjaitól 2011. április 1. és június 30. között beszedett regisztrációs díjakat.
2012.04.05. Hírek

ÁNTSZ: egyre erősebb a pollenterhelés

A hét eleje óta fokozatosan erősödik a pollenterhelés - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a hivatalos Facebook-oldalán.
2012.04.05. Hírek

Ezekben a hónapokban a legaktívabbak a kullancsok

A március végétől június elejéig tartó időszakban a legaktívabbak a kullancsok. Az elmúlt időszak enyhe időjárásának köszönhetően elkezdődött a tavaszi kullancsszezon - mondta Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) biológusa szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
2012.04.05. Hírek

Véget ért a járvány

Visszavonulóban az influenza, az elmúlt héten az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma a járványküszöb alá csökkent - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, szerdai jelentésében.
2012.04.05. Hírek

A baktériumok poláris növekedése új lehetőségeket teremthet az antibiotikum terápiában

Egy Indiana University által vezetett nemzetközi kutatócsoport új baktérium növekedési folyamatot azonosított, mely során a sejt egyenletes hosszanti tengely mentén történő osztódása helyett a szaporodás a sejtek valamelyik pólusán történik, ami a bakteriális rezisztencia kialakulásának jobb megismerését és új antibakteriális stratégiák kifejlesztésének lehetőségét teszi lehetővé.
2012.04.05. Hírek

A forszírozott diuresissel a kontrasztanyag okozta nefropátia ellen

Egy randomizált kísérlet eredményei szerint a kiegyensúlyozott diuretikus-hidratációs protokoll szerint kezelt betegeknél szignifikánsan ritkábban jelenik meg a kontrasztanyag-indukált nefropátia (CIN), mint akik standard izotóniás sóoldat-kezelésben részesülnek. - olvasható a Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Interventionsben.
2012.04.05. Hírek

Elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus

Életének 71. évében elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese - tudatta az intézmény kedd este.
2012.04.04. Hírek

Hasznos segítség a beteggondozásban a Magyar Telekomtól

A Magyar Telekom 2011 októberében indította el új betegedukációs és terápiamenedzsment rendszerét, a PraxisPlatformot. Az orvosok és páciensek számára ingyenes rendszer ösztönzi a helyes terápiakövetést.

2012.04.04. Hírek