hírek

Bioszféraszobákban gyógyulhatnak a betegek Debrecenben

Úgynevezett bioszféraszobákban gyógyulhatnak a gyulladásos bélbetegségben és a pikkelysömörben szenvedő betegek a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumban (DEOEC). A régióban élők gyógyulását szolgáló két bioszféraszobát szerdán adták át a DEOEC belgyógyászati intézetében, illetve bőrgyógyászati klinikáján.
2012.03.29. Hírek

Bezárhatják a Korányi tüdőintézetet

Nem bővítette funkcióit az új igények szerint, így lassan akár be is zárhatják az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézetet. E lépést megkönnyítheti egy új jogszabály-módosítás is - írja a csütörtöki Napi Gazdaság.
2012.03.29. Hírek

Bevált egy új injekció a szívrohamos betegeknél

Felére csökkent a halálozási arány a szívrohamot elszenvedett páciensek körében, ha egy három komponensből álló, olcsó injekciót azonnal beadtak nekik a mentők - mondták a Tufts Egyetem orvosi központjának munkatársai az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves ülésén Chicagóban.
2012.03.29. Hírek

A vörös hajúak fájdalomküszöbe alacsonyabb

A vörös hajúak kevésbé bírják a fájdalmat – erre a következtetésre jutottak a Southampton Egyetem Kórházának kutatói, akik harminc év feletti vörös hajú önkéntesek segítségével azt vizsgálták, hogy vajon műtétek esetén a fehér bőrű vörös hajúaknak több fájdalomcsillapítóra van - e szükségük.
2012.03.29. Hírek

A gyógyszerkassza hatékonyságának javítása - a koleszterinszint-csökkentők esetében elindul a hatóanyag alapú felírás

2012. április 1-jével további költséghatékonyságot javító elemmel bővül a gyógyszertámogatási rendszer. Áprilistól az orvos a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket (közülük az ún. sztatin készítményeket) hatóanyagnév megjelölésével rendeli a vényen, a konkrét készítmény kiválasztásában pedig a gyógyszerész segít.
2012.03.28. Hírek

Rákkeltő a kólák karamell színezéke?

Laborvizsgálati eredmények kimutatták, hogy a legnépszerűbb kólák, köztük a Pepsi és a Coca is egy olyan színezéket tartalmaznak, mely a kísérleti állatoknál rákkeltő hatásúnak bizonyult.
2012.03.28. Hírek