hírek

Harmadik típusú cukorbetegség?

Két, egymástól független kutatás érvel az Alzheimer-kór és az inzulinrezisztencia összefüggése mellett. Ez volna a harmadik típusú cukorbetegség.
2012.03.21. Hírek

Az Év Védőnője 2012.

Segítsen megtalálni a 2012. Év Védőnője díjra érdemes védőnőt!
A védőnői munka nem látványos, hisz mindig egy-egy személyre, családra irányul. A beérkezett történetek, jelölések alapján szeretnénk bemutatni azt az áldozatos munkát, amelyet a védőnők – sokszor nehéz körülmények között – végeznek a lakosság egészségének megőrzése érdekében.
2012.03.21. Hírek

A cukorbaj megtriplázza a szélütés veszélyét

Az már régóta ismert, hogy a cukorbetegség a szívinfarktus és az agyi katasztrófa egyik legfontosabb kockázati tényezője, egy újabb nagy vizsgálat eredménye azt is bizonyította, hogy tíz évnél hosszabb fennállása esetén ez a veszély háromszorosára növekszik.
2012.03.21. Hírek

Megemelkedett kobalt-ion szintet okozhatnak a csípőprotézisek

Megnövekedett kobalt-ion szintet figyeltek meg azoknak a betegeknek a vérében, akiknek „fém a fémen”csípőprotézisük van. Az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiájának 2012-es találkozóján közzétett eredmények arról számolnak be, hogy csupán a 36mm-es protéziseknél figyelhető meg a kobalt-ion szintek növekedése, a 28mm-eseknél nem.
2012.03.21. Hírek

Bérfejlesztés az egészségügyben dolgozók számára

A kormány minden körülmények között elkötelezett az egészségügyben dolgozók anyagi helyzetének javításában. A mostani intézkedés a 2012-ben rendelkezésre álló források terhére kívánja az orvosok és egészségügyi szakdolgozók bérét rendezni.
2012.03.20. Hírek

A csalás van belekódolva a segédeszközgyártásba

Egy szakmailag jól ellenőrzött, letisztított, kedvezményes áfakörbe sorolt gyógyászati segédeszközrendszer még a támogatás 7 milliárdos csökkenése mellett sem feltétlenül okozná a betegterhek növekedését − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők.
2012.03.20. Hírek

Valóban csodaszer az őssejt?

Olyan sejtek birtokában vagyunk, amelyek szinte mindent „tudnak”, mindenre „kiképezhetők” és felhasználhatók – fantasztikus, új lehetőségeket nyitnak a modern orvoslásban. Sokan így könyvelik el az őssejtek tulajdonságait és szerepüket. Bár van igazság a megállapításban, korántsem ilyen egyszerű a még sok tévedést, homályt és félreértést tartalmazó őssejttéma.
2012.03.20. Hírek

A transz-zsírsavak fogyasztása fokozza az agressziót

A Kalifornia Egyetem (San Diego) orvoskutatói férfiakon és nőkön, változatos korcsoportokon, különféle rasszokon kimutatták, hogy az élelmiszerekben levő transz-zsírsavak fogyasztása ingerlékenységet és agressziót vált ki.
2012.03.20. Hírek

Hetvenezres béremelés bizonytalan forrásokból

Nem lesz általános béremelés az egészségügyben: többletjövedelemre egyelőre csak az alkalmazottként dolgozó orvosok számíthatnak. A rezidensszövetség követelése, hogy a kezdő orvosok átlagbére érje el a nettó 200 ezer, míg a szakorvosoké a 300 ezer forintot, várhatóan csak több lépcsőben, 2014-re, azaz a kormányzati ciklus végére valósulhat meg – értesült a Népszabadság. A most jobban kereső orvosok kisebb, a rosszul keresők nagyobb emelést kapnak.
2012.03.20. Hírek