hírek

Glükózzal az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer kór prevenciója vagy progressziójának lassítása talán lehetséges az agyi fehérjék glükóz szintjének fenntartásával. – állítják kanadai tudósok a Nature Chemical Biology legutóbbi kiadásában.
2012.03.18. Hírek

Anyaméhben műtötték egy magzat tüdejét

Spanyol orvosok a világon először hajtottak végre tüdőoperációt egy anyaméhben lévő magzaton. A barcelonai egyetemek szakorvosainak közlése szerint a beavatkozás 2010 végén történt, de csak most hozták nyilvánosságra. A magzat jobb hörgői egy rendellenesség miatt eltömődtek, ezért tüdeje tumorhoz hasonlóan fejlődött.
2012.03.16. Hírek

Az esszenciális tremor kezelésének új irányelvei

Az American Academy of Neurology nemrégiben aktualizálta az esszenciális tremor kezelésére vonatkozó ajánlásait. A szervezet az International Essential Tremor Foundation által jóváhagyott irányelveket a Neurology október 19-i online kiadásában jelentette meg.
2012.03.16. Hírek

A könnycsatorna elzáródás összefügg a lusta szem szindrómával

Bostoni szemészeti kutatások szerint, a három évnél fiatalabb, blokkolt könnycsatornával élő gyermekeknél nagyobb az esélye az akár permanens látásvesztést eredményező, lusta szem szindrómának nevezett amblyopia kialakulásának. - olvasható a Journal of the AAPOS legfrissebb számában.
2012.03.16. Hírek

Rákgyógyszerrel értek el memóriajavulást

Amerikai kutatóknak egy rákgyógyszerrel sikerült javítaniuk Alzheimer-kóros egerek memóriáját. Az epothilone (EpoD) nevű szerről a Pennsylvaniai Egyetem kutatócsoportja már korábban kimutatta, hogy fiatal, génmódosítással Alzheimer-kórra hajlamossá tett egereknél megelőzi a szellemi leépülést.
2012.03.15. Hírek

Tüdőbetegséget is okozhatnak a szénsavas üdítők

Ausztrál tudósok újabb rossz hírrel szolgálhatnak a szénsavas üdítők kedvelőinek, mivel kutatásaik szerint, ezek az italok az elhízás és a szívbetegségek mellett, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és az asztma emelkedett kockázatával is összefüggésbe hozhatók.
2012.03.15. Hírek