hírek

A metabolikus szindróma biomarkerei a 911 után

A New Yorkot 2001. szeptember 11-én ért terrortámadás után a mentőcsapatok vizsgálata során kiderült, hogy a metabolikus szindrómára való hajlamuk jelentősen nőtt, valószínűleg a katasztrófa idején belélegzett por tüdőkárosító hatása miatt.
2012.03.12. Hírek

Őssejttel a szervkilökődés ellen

Őssejt segítségével a kutatók olyan új módszert találtak ki, amivel megakadályozható, hogy a szervezet kilökje a beültetett szervet, mégpedig úgy, hogy becsapják az immunrendszert. Az amerikai kutatók elsődleges klinikai tesztjei sikeresnek bizonyultak.
2012.03.11. Hírek

Szaruhártya proteinek a vastagbélrák metastasisainak megelőzésére

Egy fehérje, ami a szív és a cornea sejtjeinek fejlődésében alapvető szerepet tölt be, lehetséges, hogy a bélrák kialakulásának folyamatában is szerepet játszik. A Vanderbilt-Ingram Rákkutató Központ és a Vanderbilt Szemészeti Intézmény kutatói feltételezik, hogy a bélrák áttételek megakadályozhatóak, olyan kezelésekkel, melyek ezzel a fehérjével (POPDC1) kapcsolatosak.
2012.03.11. Hírek

Forradalmian új eljárással építenek új fogakat

Sokan élnek fogimplantátumokkal, ám a beültetést követően gyakran akár fél évbe is beletelhet, mire az implantátum annyira erősen rögzül, hogy nyugodtan rághatnak is vele. A svédországi Linköping Egyetem kutatói azonban egy forradalmian új megoldással rukkoltak elő, aminek segítségével lerövidíthető ez az időszak.
2012.03.11. Hírek

Az ismételt rituximab kezelés hatásos az SLE esetében

18 betegen történő klinikai tapasztalatokat összegez a Rheumatologyban közzétett tanulmány, akiknél az ismételt rituximab kezelés hatásosabb volt és sokkal több tartós eredményt hozott, mint a rituximab egyszeri dózisban történő alkalmazása.
2012.03.10. Hírek

Az altatók több mint a négyszeresére növelik a halál kockázatát

A közönséges altatókkal, nyugtatókkal sokan élnek: 2010-ben az Egyesült Államokban minden tíz-tizenöt emberből egy szedett altatót, írja a British Medical Journal. Az altató változatos hatóanyagú lehet: benzodiazepine, mint a temazepam, vagy nem-benzodiazepine, mint a zolpidem, eszopiclone, zaleplon, aztán barbiturátok és szedáló antihisztaminok.
2012.03.10. Hírek

Csalódást okozott a potenciális herpesz vakcina

A genitális herpesz elleni potenciális vakcináról egy új kutatás kimutatta, hogy csak mérsékelt eredményt hozott a szexuális úton terjedő vírus egyes típusának megakadályozásában, míg teljességgel hatástalannak bizonyult a HSV-2-vel szemben.
2012.03.09. Hírek