hírek

NNK: négyezren fordultak orvoshoz a múlt héten

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint május 2-8. között 4200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez 27 százalékkal kevesebb beteget jelent, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön.
2022.05.13. Hírek

Az emberi agy idegsejtjei meghatározott ritmusra kódolják a teret

Egy nemzetközi kutatócsoport egy agyi ritmus, a gamma oszcilláció újabb funkcióját fedezte fel a neurális kódolásban. Sikerült bizonyítaniuk, hogy agyunk idegsejtjei erre a ritmusra hangolódva kódolják a teret és navigálnak minket. Ez megerősíti azt a feltevést, miszerint a gyors ritmus a szükséges előfeltétele minden magasabb rendű agyi funkciónak.
2022.05.13. Hírek

Átadták a Steller Mária védőnői díjakat

Második alkalommal adták át a Steller Mária védőnői díjakat; a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által alapított elismerést húsz kiemelkedő szakmai munkát végző védőnő vehette át csütörtökön Budapesten.
2022.05.12. Hírek

NK: tovább csökkent az influenzások száma

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint április 25. és május 1. között 5800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ami 25 százalékkal kevesebb beteget jelent, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn.
2022.05.10. Hírek

Hajtóvadászat indul a magyar tigrisszúnyog után

A hazánkban megtelepedett idegenhonos szúnyogok veszélyes kórokozókat terjeszthetnek a zikától a bőr- és szívférgességig. Megállítani, kiirtani őket már nem lehet, a védekezés legjobb eszköze jelenleg a folyamatos nyomon követésük, és mivel emberi környezetben élnek, nagyon fontos a tenyészhelyeik felszámolása – összefogással megelőzhetjük a nagyobb bajt.
2022.05.09. Hírek

Pintér Sándorhoz kerülhet az egészségügy

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos jogi kérdéseket rendező, Gulyás Gergely által benyújtott törvényjavaslat egy új megnevezést – egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter – használ, ami azt erősíti, hogy a Belügyminisztériumhoz kerül az egészségügyi terület.
2022.05.05. Hírek