hírek

Veszélyes hatóanyagok az altatókban?

A receptre kapható altatók hozzásegíthetnek a szükséges éjszakai alváshoz, de rendszeres szedésük halálhoz vagy bizonyos rákfajták kialakulásához vezethet - állítja egy új tanulmány.
2012.03.08. Hírek

Mínusz félezer kórházi ágy

Több mint félezer ággyal csökkentenék a kórházi kapacitásokat a fővárost is felölelő három központi régióban. Van olyan intézmény, amelyikben végleg megszűnne az aktív gyógyító ellátás. Az erről szóló terveket már kiküldte a tárca az intézményvezetőknek – írja a Magyar Nemzet.
2012.03.07. Hírek

Ennyi Nobel-díjas még nem járt magyar konferencián

Március 22-25. között egyszerre kilenc Nobel-díjas tudós és közel ezer külföldi kutató érkezik Szegedre, hogy közösen tisztelegjenek Szent-Györgyi Albert emléke előtt. A szervezők szerint nemzetközi viszonylatban is ritka, Magyarországon pedig példa nélkül áll, hogy egyszerre ennyi Nobel-díjjal kitüntetett kutató fogadja el a meghívást egy konferenciára.
2012.03.07. Hírek

Keringési elégtelenségtől gondolkodászavar

Rontja az emlékezőtehetséget és a gondolkodás gyorsaságát a szívelégtelenség - közölte ausztrál kutatók nagy figyelmet keltő vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal című szakfolyóirat.
2012.03.07. Hírek

Előrehaladott melanomában a vemurafenib megnyújtja a túlélési időt

A New England Journal of Medicine februári számában arról számolnak be, hogy az előrehaladott melanoma célzott orális terápiájaként használt vemurafenib (Zelboraf, Plexxikon/Roche) közel 16 hónapos medián túlélési időt tesz lehetővé. A vemurafenib használatát Európában 2012 februárjában hagyták jóvá, az USA, Brazília, Kanada, Izrael, és Új-Zéland után.
2012.03.06. Hírek

A programozott sejthalál féregfertőzésekben

A schistosomiasis közel egymilliárd embert veszélyeztet napjainkban, és a mintegy 200 millió jelenleg is fertőzött beteg 85%-a Afrikában él. A kezelésre mindössze egyetlen gyógyszer áll rendelkezésre, azonban a kórokozó férgek egyre nagyobb mértékű rezisztenciája miatt intenzív kutatások tárgya új készítmények kifejlesztése.
2012.03.06. Hírek