hírek

Nefmi: Tovább csökkent az egészségügyi intézmények adósságállománya

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011. év negyedik negyedévére vonatkozóan összesítette a fekvőbeteg-szakellátók, valamint a heti 200 szakorvosi és nem szakorvosi óraszámnál nagyobb kapacitással rendelkező járóbeteg-ellátók pénzügyi helyzetét felmérő adatlapokat.
2012.03.02. Hírek

A házi gyermekorvosoknak is emelkedhet a bérük a teljesítmény alapján

A házi gyermekorvosok tiltakoznak amiatt, hogy az egészségügyi ágazatban most tervezett béremelés az alapellátás dolgozóit nem érinti. Ugyanakkor egy a kormány honlapjára csütörtökön felkerült rendelettervezet szerint más módon mégis emelkedhet a házi gyermekorvosok bére, miután áprilistól bővítenék a teljesítményfinanszírozásuk alapjául szolgáló mutatószámok, vagyis indikátorok körét.
2012.03.02. Hírek

Egyre kevesebben halnak meg rákban

A hasnyálmirigy- és a tüdőrák kivételével csökken a rákbetegségek miatti halálozás aránya idén az Európai Unióban – mutatták ki olasz és svájci kutatók új tanulmányukban. A szakemberek becslése szerint idén 1,3 millió ember hal meg rákbetegség valamilyen típusa következtében az EU-tagállamokban – több mint 717 ezer férfi és több mint 565 ezer nő.
2012.03.02. Hírek

Gesztust gyakorló doktorok

A legtöbb helyen átmeneti egyezség született az orvosok és a munkáltatók között az önként vállalt túlmunka ügyében, a betegeket változatlanul ellátják az ügyeletek alatt is – reagált a Népszava tegnapi írására a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke. Bélteczki János ezzel cáfolta, hogy napokon belül összeomolhat az ügyeleti rendszer, ha a doktorok nem vállalnak önkéntes szolgálatot.
2012.03.02. Hírek

Ebolát fékeztek meg rákellenes gyógyszerekkel

A leukémiás betegek kezelésében alkalmazott egyes szerek megállítják az Ebola-vírus szaporodását is, ezzel időt adnak a szervezetnek, hogy átvegye az ellenőrzést a fertőzés felett, még mielőtt az visszafordíthatatlanná, így akár halálossá válna – közölték amerikai kutatók.
2012.03.02. Hírek

Stop a dizájner drogoknak

A kormány elfogadta a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló rendeletet.
2012.03.02. Hírek