hírek

Előtérben az egészségügyi pályázatok

A lehetőségeknél és a terveknél is jóval kevesebb egészségügyi célú fejlesztés valósult meg a 2007 és 2013 közötti uniós pályázati ciklus első öt évében. A kormány a maradék pénz nagy részére, mintegy 150 milliárd forintra még az idén pályázatot ír ki.
2012.02.23. Hírek

Konferencia a szervátültetésekről

“Gondolatok a szervátültetett emberek életéről” címmel rendeztek konferenciát szerdán a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvényen felszólalt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.
2012.02.23. Hírek

Kiszagolják a kutyák a tüdőrákot - Majdnem száz százalékos biztonsággal dolgoznak

A tüdőrák korai szakaszának kimutatására képeznek ki kutyákat egy gyömrői családi házban. "Ha a módszer nálunk is elfogadottá válik, úgy évente akár több száz életet is meg lehetne menteni ezzel a kifinomult szimatra hagyatkozó diagnosztikai eljárással" - állítja Szemes Zsuzsanna, a külföldön már kipróbált gyakorlat egyik eltökélt hazai kezdeményezője. Az eredeti szakmája szerint külkereskedő asszony gyerekkori barátnőjével, Scherr Gabriella agrármérnökkel közösen évekkel ezelőtt jegyeztette be a Kutyákkal a Rák Ellen az Életért alapítványt, és fogott hozzá a napi rendszeres elfoglaltságot, nagy türelmet és állatszeretetet igénylő betanításhoz.
2012.02.23. Hírek

Egyedüli gyógyszergyárként kapott Superbrands díjat a Boehringer Ingelheim

Első alkalommal díjazták Superbrands kitüntetéssel a 125 éves múlttal rendelkező Boehringer Ingelheim gyógyszergyárat. A Superbrands program célja olyan kiemelkedő márkák bemutatása, amelyek pozitív példát jelentenek a fejlődni kívánó piaci szereplők számára. Az elismerés pozitív visszaigazolás nemcsak a Boehringer Ingelheim, hanem partnerei, valamint az orvosok és a betegek számára is, akik megerősítést kapnak abban, hogy egy megkülönböztetett gyógyszergyár kiemelkedő készítményeit alkalmazzák.
2012.02.22. Hírek

Ipad használat a gyógyításban

Szeretem a LinkedIn-t. A szakmai csoportokban zajló beszélgetések kitágítják világunkat. Egy saját kutatásunkra készülve találtam rá egy, zömében észak-amerikai hozzászólásokkal tarkított igen népszerű vitára. A téma az Ipad-ek és egyéb tablet-ek felhasználása az egészségügyben.
2012.02.22. Hírek

Generikum az eredeti gyógyszer helyett?

Elképzelhető-e, hogy két ugyanolyan hatóanyag-tartalmú készítmény hatása eltérjen egymástól? A gyógyulás nemcsak a gyógyszerek hatóanyagain múlik, pszichés tényezők is szerepet játszhatnak ebben. A generikumok az originális szerek másolatai, ugyanazzal a hatóanyaggal, csak más csomagolásban, más névvel – olvasható a Száz kémiai mítosz című könyvben, amelyben a szerzők tévhiteket, félreértéseket igyekeznek helyretenni.
2012.02.22. Hírek

Mikrochip adagolhatja a gyógyszereket

Sikeresen fejeződtek be a bőr alá ültetett mikrochip első próbái. "Azt reméljük, hogy ez valóban a gyógyszerezésre vonatkozó teljesen új típusú gondolkodásunk hajnala" - hangsúlyozta Robert Langer, a tanulmány társszerzője, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora.Az amerikai kutatók által Dániában lefolytatott tanulmányt a Science Translational Medicine című folyóiratban ismertették.
2012.02.22. Hírek