hírek

Reagáltak a háziorvosok L. Simon László kritikájára

Pellengérre állított egy háziorvost L. Simon László, az Orbán-kormány volt államtitkára, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Az esetről doktorokat kérdeztünk, akik úgy látják, nem kollégájuk mulasztott, hanem ilyen ma az ellátás.
2022.04.22. Hírek

Dolgozhatnak-e menekült ukrán orvosok, ápolók a magyar egészségügyben?

Mindenre kiterjedő szakmai segítséget szeretne nyújtani a menekült ukrán orvosoknak, ápolóknak a Magyar Orvosi Kamara. Ennek egyelőre a nyelvi különbség mellett a – betegbiztonság szempontjából érthető – bürokrácia az egyetlen akadálya. De a vállalkozás nem lehetetlen, és ezt a lengyel vagy akár az olasz példa is bizonyítja.
2022.04.22. Hírek

NNK: jelentősen csökkent a betegek száma

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint április 11-17. között kilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez 44 százalékkal kevesebb beteget jelent az azt megelőző héthez képest - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett heti jelentésében.
2022.04.22. Hírek

Új egészségügyi szakmai irányelvek készültek az EMMI koordinálásával

Öt új egészségügyi szakmai irányelv jelent meg az Egészségügyi Közlöny legutóbbi számában. Az irányelveket az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatai készítettékKásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jóváhagyásával, tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lapunkhoz eljuttatott közleményében.
2022.04.19. Hírek

Fontos szerepe lehet a láznak a fertőzések leküzdésében

Mikor kell lázat csillapítani? Miért leszünk „libabőrösek”? Hány fokos legyen a hűtőfürdő? Mi a teendő lázgörcs esetén? – ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem KliniKaland című ismeretterjesztő sorozatának legújabb, a lázról szóló epizódja.
2022.04.19. Hírek

Ígéretesnek tűnik a Biontech mRNS-alapú rákterápiája

Az mRNS technológiát a koronavírus elleni vakcinák miatt ismerte meg a világ biológusokon és orvosokon kívüli része tavaly, és már akkor is felmerült, hogy egy egy olyan rugalmas, és univerzális dolog, ami a Covid-oltáson messze túlmutat, és az egész orvostudományt forradalmasíthatja.
2022.04.15. Hírek