hírek

Magánszakrendelő-központ nyílt Siófokon

Önerőből és hitelből, egy orvos magánvállalkozásaként nyílt meg szerdán Siófokon az 500 millió forintos beruházással elkészült és speciális eszközökkel - köztük MRI készülékkel - felszerelt Siómedical Egészségügyi Központ.
2012.02.02. Hírek

Magyar tudós hozta létre Amerika szuperműtőjét

Amerikában is egyedülálló műtő nyílt meg nemrég a Harvard Egyetem oktatókórházának számító (egyébként 40 további műtővel rendelkező) bostoni Brigham and Women’s Hospitalban, melynek létrehozója és társigazgatója Jólesz Ferenc, a Harvard Egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.
2012.02.01. Hírek

A rendszeres túlórázás növeli a depresszió kockázatát

Brit hivatalok több mint kétezer dolgozójával végzett hosszan tartó kutatás eredményeként a szakértők megállapították, hogy a szokásos munkaidőnél napi 3-4 órával tovább dolgozók esetében lényegesen nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata, mint a nem túlórázó alkalmazottaknál.
2012.02.01. Hírek

Idegsejteket hoztak létre közvetlenül bőrsejtekből

Kaliforniai tudósok egérkísérletekben bőrsejtekből közvetlenül hoztak létre olyan sejteket, amelyekből az agy fő "alkotóelemeivé" fejlődtek ki, a kutatásokról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában jelent meg tanulmány.
2012.02.01. Hírek

Össztűz a rákra - Megosztott felelősség

Nem halálos ítélet, és nem a világvége - ahogy sokan gondolják -, ha valakinél daganatos betegséget diagnosztizálnak - mondja Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Igaz, néhány évvel ezelőtt még ez volt az általános nézet, és az is igaz, hogy a daganatos megbetegedések területén tartjuk dobogós helyünket a világban, hiszen Magyarországon a rákos megbetegedések a "halállistán" a szív- és érrendszeri kórok után a második helyen állnak. Mindennek ellenére nagy eredmény, hogy ami régebben halálos volt, mára krónikussá szelídült.
2012.02.01. Hírek

A hagyományos angiográfiánál jobb a DARA

A hagyományos angiográfiánál tökéletesebb képet ad a koszorúerek állapotáról, esetleges szűkületeinek helyéről és mértékéről egy új, az angol nevéből eredő betűszóval DARA elnevezésű technika, amelyet Victor Grech és munkacsoportja mutatott be a Catheterization and Cardiovascular Interventions szakfolyóiratban.
2012.02.01. Hírek