hírek

A fizikai aktivitás javítja a gyermek tanulmányi teljesítményét

Holland kutatók, több tanulmány szisztematikus áttekintése után azt a következtetést vonták le, hogy a mérsékelt vagy élénk fizikai aktivitás, pozitívan befolyásolja a gyermekek és felnőttek akadémikus teljesítményét. - olvasható az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine januári számában.
2012.01.28. Hírek

Megfizettetnék a szabad orvosválasztást

Rácz Jenő anyagi feltételekhez kötné szabad orvosválasztást. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint kifehéríthetné a hálapénz rendszerét az úgynevezett engedélyezett szakorvosi magánpraxis. Véleménye szerint a jövőben ellentételezéshez kellene kötni, ha a beteg ragaszkodik ahhoz, hogy név szerint egy-egy kórházban dolgozó orvos kezelje, vagy az osztályán gyógyulhasson.
2012.01.27. Hírek

Sokan keresik fel mentális gondokkal az amerikai sürgősségi rendelőket - Az intézmények már a tartalékaikat használják

William Sullivan tavaly decemberben egy nem sokkal korábban hajléktalanná vált, öngyilkossággal fenyegetőző pácienst látott el az egyik chicagói sürgősségi rendelőben. "Körülbelül két hete nem volt fedél a feje fölött. Nem sokat zuhanyozott, és keveset is evett. Megkérdezte, nincs-e egy felesleges adag ételünk - mesélte az Illinois-i Egyetem chicagói orvosi központjának belgyógyásza, a Sürgősségi Belgyógyászok Kollégiumának korábbi elnöke. - Úgy tűnt, mintha azt szerette volna, hogy bent tartsuk."
2012.01.27. Hírek

Képzéseket függeszthetnek fel a Semmelweis Egyetemen

A Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese szerint az államilag finanszírozott keretszámok változása miatt, mint minden felsőoktatási intézménynek, a Semmelweis Egyetemnek is újra kell gondolnia a képzési stratégiáját, ezért szükség lehet egyes területeken bizonyos képzések átmeneti felfüggesztésére.
2012.01.26. Hírek

Megcsappant a vérkészlet, segítséget kérnek

A téli időszakban jóval kevesebb donor jelentkezik, ezért a Vöröskereszt és a Vérellátó Szolgálat az önkéntesek segítségét kéri. Adj vért! Életet adsz! A mottó szó szerint értendő, ugyanis egyetlen véradó alkalmanként 3-4 ember életét menti meg amikor tű alá tartja a karját. Most nagy szükség van a donorokra, ugyanis két ünnep között alacsony volt az önkéntesek aktivitása. Ráadásul a megfázásos megbetegedések miatt gyakran még a rendszeres véradók sem tudnak segíteni.
2012.01.26. Hírek

Réthelyi: rendezett a végstádiumú betegek fájdalomcsillapításának jogi szabályozása

A nemzeti erőforrás miniszter által felkért szakértői bizottság szerint a végső stádiumban lévő betegek fájdalomcsillapítása, illetve a kábítószerek alkalmazása jogi szempontból rendezettnek tekinthető, ugyanakkor a szabályok érvényesítése sokszor nehézségekbe ütközik; Réthelyi Miklós tárcavezető a testület megállapításait szerdán sajtótájékoztatón összegezte Budapesten.
2012.01.26. Hírek

A szülészeteken tesztelhetnék a hálapénzt

A szülészet lehetne az első olyan kísérleti terület, ahol legalizálhatnák a hálapénzt – vélekedtek szakemberek azután, hogy tucatnyi nőgyógyász és szülésznő ellen emeltek vádat, amiért pénzt kértek különféle beavatkozásokért, például a szülés levezetéséért, az altatásért vagy az epidurális érzéstelenítésért.
2012.01.26. Hírek