hírek

Így rövidítenék a várólistákat

A kórházszövetség azt javasolja, hogy a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál is legyen lehetőség a fizetős betegek soron kívüli ellátására a várólistás műtétek, diagnosztikai eljárások esetében; a bevételből meggyorsíthatnák a nem fizetőképes betegek ellátását, és az orvosok, nővérek is többletjövedelemhez jutnának – írta a Világgazdaság szerdán.
2012.01.26. Hírek

Kérik a következőt – nyugatra csábított orvosok

Egy hét múlva kezdődik az orvosok tiltakozó akciója, kétezer orvos tagadja meg februártól az önkéntes túlmunkát. Ez még akkor is komoly gondokat okozhat, ha a 2500 felmondónyilatkozat egyelőre még nem élesedik be. Ám hogyan lehetséges, hogy ennyi orvos állást talál Nyugat-Európában? Hova tűntek az ottani doktorok?
2012.01.26. Hírek

OEK: több kórházból is jelentettek calicivírust

Az év eleje óta a szekszárdi kórházzal együtt hét egészségügyi intézményből jelentettek vírus okozta hányást, hasmenést, a tíz esetből ötben mutatták ki a calicivírust - közölte Visontai Ildikó, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-helyettese.
2012.01.26. Hírek

Szortírozhatják a jövőben az ellátásokat

Bár a rezidensek átmenetileg fel­függesztették az orvosi felmondólevelek „élesítését”, csak idő kérdése, hogy kiderüljön, a kormányzattal folyó bértárgyalások vezetnek-e, s ha igen, milyen eredményre. A potenciális veszély kapcsán a miniszterelnök korábban kijelentette, beteg ember nem maradhat ellátás nélkül, a megyékben pedig létrejöttek az egészségügyi védelmi bizottságok. Ezeket mindenütt a kormánymegbízott vezeti.
2012.01.26. Hírek

Nefmi - Folytatódik a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága kiemelt egészségpolitikai célkitűzésének tekinti, hogy az azonos hatóanyagú, egyenértékűnek minősített, egymással helyettesíthető gyógyszerek esetében olyan szabályozókat alakítson ki, amelyek elősegítik a gyógyszerek fogyasztói árának jelentős csökkenését. Ezáltal érhető el, hogy ezekért a gyógyszerekért a társadalombiztosításnak és a lakosságnak is kevesebbet kelljen fizetni. Az így megtakarított pénzen a társadalombiztosítás más gyógyszerek és egészségügyi ellátások finanszírozását lesz képes biztosítani, tehát csökkennek a betegek gyógyszerköltségei.
2012.01.25. Hírek

Már a hálapénz sem segít

Egy fővárosi klinika vezető főorvosa négyszemközt elismeri: hálapénzért sem tudja megoldani, hogy az éppen operálandó beteg számára bizonyosan együtt legyenek a műtőben a megfelelő műszerek és a komplett, az eset kezelésében jártas személyzet. Májustól tizenöt-húsz kiskórházzal biztosan kevesebb lesz.
2012.01.25. Hírek

Több pénz maradhat műtétekre a generikus gyógyszerekkel

A generikus gyógyszerek alkalmazása a transzplantációra váró betegek kezelésénél éves szinten akár 400 millió forint megtakarítást is eredményezhet, ami akár közel félszáz, új beteg műtétére lenne fordítható - állítja a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete (GE).
2012.01.25. Hírek

Szétváltak az egészségügyi szolgáltatások

Januártól több szolgáltatás, mint például a gyógyfürdőzés, a sporttevékenység, vagy a rekreációs üdülés amelyet korábban az önkéntes egészségpénztáraknál lehetett igénybe venni átkerültek a SZÉP kártyához.
2012.01.25. Hírek

Kiszűrhetőek a diszlexia korai jelei

Akár négyéves gyerekeknél is jelezheti az agyi szkennelés, hogy később gondjai lesznek az olvasással - állapították meg amerikai kutatók. A Bostoni Gyermekkórház kutatócsoportja szerint nagy jelentőségű, ha a szokásos 7-8 éves kor helyett már 4-5 évesen észlelik az érintett gyerekeknél a diszlexia jeleit, mielőtt még éveken át azzal kellene szembesülniük, hogy hol butának, hol lustának könyveli el őket környezetük.
2012.01.25. Hírek

Két szíve volt, mégis túlélte a páros szívrohamot

Első blikkre semmi különös nem volt abban a férfiban, akit nemrég az olaszországi Verona egyik kórházának sürgősségi osztályára vittek. Alig kapott levegőt, izzadt és alacsony volt a vérnyomása - ez kardiovaszkuláris problémára utal, semmi kétség. A sürgősségi osztály orvosai nap mint nap látnak ilyen tüneteket. Ez a férfi azonban más volt, ugyanis két szíve volt.
2012.01.25. Hírek