hírek

A parazita bélférgek gyógyíthatnak is

Egyes parazita bélférgek hasznosak lehetnek a tüdőbetegségek, bizonyos autoimmun bélbetegségek és a sebek gyógyításában - állítják a Nature Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.
2012.01.19. Hírek

A műfogsor nanokristályoktól lesz szikrázóan fehér

A fogtechnikusok által eddig készített fogsorok vagy nem olyan kemények, vagy nem olyan fehérek voltak, mint a természetes fogak, ám német üvegtechnikusok olyan anyagot készítettek, mely nanokristályok segítségével minden szempontból ugyanolyan, mint a valódi, egészséges emberi fog.
2012.01.19. Hírek

Új OEP rendelet a biológiai terápiákat illetően

Az OEP közleménye szerint biológiai terápiában részesülő Crohn- betegek, psoriasisos valamint a reumatoid arthritisben szenvedő betegek 2012. február 1-től közvetlenül a felíró, kezelést végző centrumtól kapják meg a gyógyszereiket.
2012.01.19. Hírek

Milliókat veszélyeztethet a hamis malária gyógyszer

Egy frissen közölt tanulmány szerint milliók életét veszélyeztethetik az afrikai országokban forgalomba kerülő hamis malária gyógyszerek. A kutatók szerint a hamisítványok hatására a betegséget okozó paraziták ellenállóvá válhatnak a kezeléssel szemben.
2012.01.18. Hírek

Törvényellenes az extra vonalkód adattartalma

Az elmúlt év utolsó ülésnapján hozta meg 174/2011. (XII. 29.) számú döntését az Alkotmánybíróság a háziorvosok jelentésével, és az extra vonalkóddal kapcsolatos indítvány ügyében. Hétéves várakozás eredménye ez a döntés.
2012.01.18. Hírek

Alkotmánybírósági indítvány az orvosi titoktartásért

A magyar állam az orvosi titoktartás kétezer éves hagyományát folyamatosan felszámolja. Az egészségügyi és a hozzájuk tartozó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény durva és aggresszív módon vonja el a bizalmas adatkezeléshez fűződő állampolgári jogokat. Mintegy 40 cél érdekében kötelezi az egészségügyi személyzetet, hogy bizalamas adatokat jelentsenek kormányzati szerveknek vagy továbbítsanak más orvosoknak.
2012.01.18. Hírek

Több mint ötezer egészségügyi dolgozó csatlakozott valamilyen bérrendezést követelő akcióhoz

Az egészségügyi dolgozók bérrendezését célzó, folyamatban lévő egyeztetések ideje alatt is növekszik a szakmai szervezetek érdekérvényesítő akcióihoz csatlakozók száma, már több mint ötezren fejezték ki egyetértésüket tevőlegesen - derült ki a szervezetek vezetőinek közléseiből kedden Budapesten, az önkormányzati egészségügyi napok téli szimpóziumán.
2012.01.18. Hírek

Nemzetközi oktató központ működik a debreceni kardiológián

A világ legnagyobb orvostechnológiai vállalata, a Medtronic első kelet-európai akkreditált oktató központja lett a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetének szív-elektrofiziológiai laboratóriuma; az erről szóló tanúsítványt kedden adta át Jörg Heikenfeld, a cég szívritmus-szabályozó üzletágának regionális vezetője Édes István professzornak, a kardiológiai intézet igazgatójának Debrecenben.
2012.01.18. Hírek