hírek

Influenza - ÁNTSZ: Európában megkezdődött a járvány

Európában megkezdődött az influenzajárvány, de összességében még kevés esetet regisztráltak - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos facebook-oldalán szombaton. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) friss jelentése szerint az influenza A(H3N2) vírus a domináns, de az A(H1N1) vírus is jelen van.
2012.01.09. Hírek

Sikeresen megszülte gyermekét egy méhnyakrákos nő Veszprémben

Sikeresen végigvitte terhességét, majd megszülte egészséges negyedik gyermekét a veszprémi kórházban egy asszony, akinél terhessége tizenkettedik hetében méhnyakrákot diagnosztizáltak; a császármetszéssel egy időben az orvosok eredményes onkológiai műtétet is végrehajtottak rajta. Nem egészen két héttel a műtét után anya és gyermeke egészségesen hazamehetett a kórházból.
2012.01.09. Hírek

Orvostechnikai Szövetség: csak engedéllyel fizethetik ki tartozásaikat a kórházak

Az Orvostechnikai Szövetség szerint gyakorlatilag felfüggesztették a kórházak lejárt adósságállományának a rendezését lehetővé tévő kormánydöntés végrehajtását azzal, hogy a kórházak csak az egészségügyi kormányzat, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) előzetes engedélyével fizethetik ki lejárt határidejű beszállítói tartozásaikat.
2012.01.09. Hírek

A néma sztrók

11 millió amerikainak van olyan sztrókja, amelyet soha nem állapított meg orvos, mert nincs jellemző tünete, "csak" idővel memóriavesztést okoz. A 'silent' - 'néma' sztrók elhalt agysejtek apró foltja az agyban, amely nem okoz klasszikus, sztrókra utaló tüneteket, ellenben igen gyakori, az USA lakosságának 4%-át érinti.
2012.01.08. Hírek

Szigorították az antibiotikumok állati felhasználását Amerikában

Szigorították az embereknél gyakran a tüdőgyulladás kezelésére szolgáló antibiotikumok állatoknál való alkalmazását az Egyesült Államokban, hogy részben így próbálják meggátolni az úgynevezett gyógyszerrezisztens baktériumok felbukkanását. Az amerikai gyógyszerügyi hatóság április 5-től rendelte el az antibiotikumok cefalosporin nevű csoportjába tartozó szerek injekció formájában történő beadását a marháknál, a sertéseknél, a csirkéknél és a pulykáknál.
2012.01.07. Hírek

Védelem az allergia ellen

A svéd Linköping Egyetem tudósai allergiás és egészséges gyermekek bélcsatornájának bélflóráját tanulmányozva megállapították, hogy a baktériumok nagy változatossága védi a csecsemőket az allergia ellen. Az eredményeket a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban közölték.
2012.01.07. Hírek

Még több orvos fog tiltakozni

Éger István szerint azért módosították az egészségügyről szóló törvényt, hogy tömeges orvosfelmondás esetén megfelelő jogi felhatalmazás legyen az orvosokkal szembeni kényszerítő fellépésnek, szerinte ezzel azt érhetik el, hogy még többen csatlakozzanak a tiltakozó akciókhoz.
2012.01.06. Hírek