hírek

Életeket veszélyeztethet az oltásokról szóló megalapozatlan hírek terjesztése

A közelmúltban több tévéműsorban is megszólaltak betegek, akik állításuk szerint védőoltás okozta súlyos mellékhatásoktól szenvednek, többször tényként állítva be nem igazolt, vagy igazoltan téves feltételezéseket. Az ÁNTSZ ezért ezúton is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a megalapozatlan megnyilatkozások, továbbá azok kritikátlan közzététele közvetve emberéleteket veszélyeztethet!
2012.01.02. Hírek

Új szív építése lehet a szívgyógyászat jövője

A súlyos szívelégtelenségben, szívhibában szenvedők száma világszerte növekszik: ezek a betegek szívátültetésre szorulnának, de az ilyen lehetőség a szükséglethez képest ritkán adódik. Egy magyar-német kutatócsoport fantasztikusnak hangzó, jövőbeli megoldás lehetőségét vázolta fel: új szív építését.
2012.01.02. Hírek

Nanoezüsttel a kórházi bakteriális fertőzések visszaszorításáért

A kórházi bakteriális fertőzések visszaszorítása a fő célja annak a projektnek, amely a Baross Gábor pályázati program keretein belül valósulhatott meg a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. által. A nanotechnológia segítségével - nanoezüsttel kezelve - az urológiai katéterek esetében 80 százalékos hatásfokkal szorították vissza a kórokozók terjedését - mondta a társaság igazgatóhelyettese, a miskolci részleg vezetője az MTI-nek.
2012.01.02. Hírek

Lengyelországban is új jogszabályok léptek életbe

Lengyelországban is új jogszabályok léptek életbe újév napján, egyebek közt módosították a térített gyógyszerek listáját és a tömegrendezvényekre vonatkozó rendelkezéseket, illetve engedményeket adtak az illegális bevándorlók meghatározott köre számára az országban való tartózkodásuk törvényesítéséhez.
2012.01.02. Hírek

Hatályba léptek a katasztrófa-egészségügyi ellátás új szabályai

Már hatályba is léptek a katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló új szabályok. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény, amely záró rendelkezéseiben szól a katasztrófa-egészségügyi ellátásról, de ezzel együtt megjelent a törvény egyes részletszabályait tartalmazó kormányrendelet is. Utóbbi rögzíti például azt, hogy kiket és milyen feltételekkel rendelhetnek be azokba a kórházakba, ahol egészségügyi válsághelyzetet rendeltek el.
2012.01.02. Hírek

Mobiltelefonos szolgáltatással segítik a gyógyszerhamisítás elleni küzdelmet

Hamarosan rövid szöveges üzenettel ellenőrizhetik a vásárolt gyógyszer eredetiségét Nigériában az Airtel szolgáltató előfizetői. A nigériai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (NAFDAC) kötött együttműködési megállapodás eredményeként bővül Nigériában azon mobilszolgáltatók köre, amelyek hálózatukon keresztül olcsóbb tarifákkal teszik lehetővé az ország gyógyszerhamisítás elleni programjának megvalósulását.
2011.12.29. Hírek

A kórosan vékony testalkat genetikai háttere

Néhány gén „túladagolása” vékonysághoz vezet, állapították meg Londonban a kutatók. A Nature magazinban publikált tanulmány szerint bizonyos gének többszörös jelenléte a 16-os kromoszómán a férfiakat huszonháromszor, a nőket ötször hajlamosabbá teszi a kóros vékonyságra. Ez a jelenség kétezerből egy embert érint.
2011.12.29. Hírek

Gyógyszeripar és közösségi média 2012-ben

Ahogy a 2011-es év vége felé közeledünk, egyre több visszatekintő cikk jelenik meg az elmúlt évről, és ugyanígy számos írás igyekszik megjósolni 2012 legfontosabb trendjeit. Így van ez a gyógyszeripari kommunikáció terén is.
2011.12.28. Hírek