hírek

A HPV-teszt hatékonyabb a PAP-tesztnél

Holland kutatók szerint annak ellenére, hogy a világ legtöbb országában továbbra is a PAP-tesztet használják az orvosok arra, hogy kiszűrjék a nőknél a méhnyakrákot, nem ez a legjobb módszer a kór korai felismerésére. Erre utalnak kísérleteik is, amelyek során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a HPV-teszttel korábban felfedezhető a daganatos betegség.
2011.12.19. Hírek

A sztatinok az influenza ellen is hatásosak?

A sztatinokat eddig az orvosok koleszterincsökkentő hatásukról ismerték, egy új kísérlet azonban egészen más megvilágításba helyezheti ezeket a gyógyszereket. Kiderült ugyanis, hogy a súlyos influenzával küzdő, kórházban ápolt betegek esetében csökkenthetik a halálozás esélyét is.
2011.12.19. Hírek

Az EKG egy rejtvény - Interjú Prof. Dr. Tomcsányi Jánossal

Dr. Tomcsányi János a kardiológiai tagozat elnöke, nemrég új könyve jelent meg ST-elevatiók címmel. A megjelenés apropóján beszélgettünk vele, az EKG ismeretek és diagnosztizálás fontosságáról, a kardiológia és az orvos szakma helyzetéről, és arról, hogy életünk legjobb döntései sokszor egy „mágnesnek” köszönhetőek.
2011.12.19. Hírek

Az anyai gondoskodás hatása a felnőttkori stressz-kezelésre

A Max Planck Intézet egereken mutatta ki, hogy az élet első három hetében tapasztalt intenzív anyai gondoskodás befolyásolja az agy kémiáját. A neuropeptid Y (NPY) egy hormon, amely sokféle folyamatban vesz részt: a stresszre adott válaszban, a szorongás kifejlődésében, a testtömeg szabályozásában.
2011.12.18. Hírek

Megtalálták az emberi agy fejlődésének kulcsmechanizmusát?

A tudósok a PLoS Biology szabad hozzáférésű tudományos lapban tették közzé eredményeiket. Az agy genetikai aktivitását vizsgálták embereknél, csimpánzoknál és makákóknál. Minden életkorban, tehát az újszülöttektől kezdve elemezték a folyamatokat.
2011.12.17. Hírek